Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Okrídlený problém: Kormorány berú z našich vôd tony rýb. Čo na to rybári?
Zdielať na

Okrídlený problém: Kormorány berú z našich vôd tony rýb. Čo na to rybári?

LABOREC / Na Laborci majú švédske stoly. Tak vidia rybári nálety kormoránov, ktoré podľa nich denne z našich vôd vyžerú tony rýb. Na základe výnimky Ministerstva životného prostredia možno kormorány loviť, no z povolených 900 kusov vlani ulovili sotva 90. Dôvodom sú podľa rybárov prísne nastavené podmienky.

​"Je to najinteligentnejší lovec v ríši zvierat. Momentálne tu na Laborci majú švédske stoly," povedal hlavný hospodár MsO SRZ Humenné Marián Guľko. "Ministerstvo životného prostredia ešte v roku 2021 rozhodlo o udelení výnimky pre chráneného kormorána veľkého, a to tak, že sa môže na území SR loviť," priznal štátny tajomník Ministerstva životného prostredia Filip Kuffa. 

Rybári vidia problém v prísnych podmienkach

Aj keď ročná kvóta je stanovená na 900 kusov, vlani sa ich podarilo odloviť menej ako 90. Pre porovnanie, v susednom Maďarsku poľovníci ulovili 30-tisíc kormoránov a v Čechách 10-tisíc. Tam sú dokonca motivovaní zástrelným 500 korún za kus. Rybári u nás vidia problém v prísnych podmienkach na lov, napríklad nahlasovať sa deň vopred, nakladanie dohodnúť so štátnymi ochranármi či možnosť použiť iba bezolovnaté strelivo.

"Namiesto toho, aby boli tí ľudia motivovaní k znižovaniu populácie tohto živočícha, ktorý pôsobí ako invázny druh, tak sú perzekvovaní," uviedol ichtyológ Richard Štencl. Slovenský rybársky zväz si objednal súdno-znalecký posudok. Znalec určil výšku škôd spôsobených kormoránom na rybách v revíroch Slovenského rybárskeho zväzu za roky 2010 až 2021 na takmer 41 miliónov eur.

Pri januárovom sčítaní u nás napočítali viac ako 12-tisíc kormoránov. "Podľa oficiálnych zdrojov zožerie jeden kormorán zhruba pol kila ryby. Denne to je 6-tisíc kilogramov," upresnil Guľko. "Čo sa týka vyplatených náhrad za škody, za posledných 5 rokov je to 1,5 milióna eur. Žiadali si to chovatelia rýb, nezapočítali sa tam škody na voľných rybárskych revíroch," dodal Kuffa. 

Envirorezort už pripravuje stretnutie 

O vyjadrenie sme žiadali aj Štátnu ochranu prírody. Reagovala, že poskytnú jednotné stanovisko spolu s envirorezortom. Rybári zdôrazňujú, že ich cieľom nie je kormorány zničiť či zahubiť, ale potlačiť ich populáciu a tak zabezpečiť, aby nevyžierali pôvodné druhy rýb. 

"Kormorány sú intenzívne lovené v susedných štátoch, či už v Maďarsku alebo v Poľsku, takže jednoducho preletí na lokality, kde má pokoj," ozrejmil Štencl. Envirorezort pripravuje stretnutie na úrovni užívateľov revírov a chovateľov rýb s tým, že vo vybraných lokalitách je potrebné uprednostniť ochranu pôvodných druhov rýb pred ochranou kormorána. Chcú nájsť kompromis, aby nedošlo k škodám na chránených živočíchoch a zároveň aby bol vplyv kormorána na rybie spoločenstvá čo najmenší.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy