Jasno
18°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Deti treba učiť hrou: Inštruktor lyžovania radí, ako postupovať na svahu
Zdielať na

Deti treba učiť hrou: Inštruktor lyžovania radí, ako postupovať na svahu

VYSOKÉ TATRY / Lyžovačka s deťmi určite patrí medzi krásne rodinné zážitky. Ak sa chystáte s deťmi na svah po prvýkrát, môže to byť stresujúce. Reportérka Maja Pavlíková sa na správny postup pýtala skúseného lyžiarskeho inštruktora Gabriel Špaka.

Koľko rokov by malo mať dieťa, ktoré rodičia prihlásia k inštruktorovi na hodiny lyžovania?

Ideálny vek pre začiatok lyžovania detí je od troch rokov. Samozrejme, chodia aj rodičia, ktorí nosia aj mladšie deti, ale tým odporúčame, aby si to najskôr vyskúšali sami. Ak to tie deti baví, tak potom nech ich dávajú do lyžiarskej školy, kde inštruktor ide podľa metodických postupov, ktoré sa učil na kurze. V prvom rade musí byť výuka formou hry. Netreba mať ale veľké očakávania od týchto mladších detí. Možno aj vedia, čo robia, no nemajú dosť sily, aby zatlačili do tých lyží. 

Čo by mal rodič urobiť predtým, ako dá dieťa inštruktorovi?

V prvom rade mu požičať lyže a postaviť ho na nejakú lúku alebo mierny dojazd. Akonáhle začne plakať, tak to dieťa asi ešte nie je pripravené. Pokiaľ ho to ale baví, určite treba vyhľadať inštruktora a dať to dieťa do lyžiarskej školy.

Stáva sa vám, že dostanete dieťa, ktoré kurz preplače? Viete si s tým poradiť?

Áno, je to na dennom poriadku. Snažíme sa tieto deti prehovárať formou hry, ale keď vidíme, že to nepomáha, netreba to nasilu tlačiť. Tie deti si k tomu môžu vytvoriť odpor, a potom budú mať rodičia problém. Lepšie je počkať ten rok dva, a potom to skúsiť.

Ako dlho by dieťa malo byť na svahu, aby sme ho nepreťažili?

Ideálne u tých trojročných a štvorročných je hodinka to maximum. Ak má dieťaťa energiu, dá sa to rozdeliť na hodinku doobeda a hodinku poobede.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy