Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Prísne podmienky a nízke platy: Školských inšpektorov stále ubúda
Zdielať na

Prísne podmienky a nízke platy: Školských inšpektorov stále ubúda

BYSTRANY/ BRATISLAVA / Chceme kvalitné školy, no tých, ktorí ich majú kontrolovať a riadiť, ako situáciu zlepšiť, máme nedostatok. Hovoríme o školských inšpektoroch. Systém je totiž nastavený tak, že musia spĺňať prísne podmienky. Ich nástupné platy sú však nižšie než je ich plat, ak zostanú učiť. Paradoxne, pre rozširovanie siete škôl potrebujeme stále viac inšpektorov, lenže my ich máme stále menej. Minister avizoval, že problém už rieši.

​Štátnej školskej inšpekcii aktuálne chýba vyše 50 inšpektorov a bude sa to ešte zhoršovať. Ich priemerný vek je totiž 55 rokov. "Mali by sme mať 192 inšpektorov, aktuálne máme obsadených 138 miest. 43 z nich má viac ako 60 rokov," avizovala Alžbeta Štofková Dianovská, hlavná školská inšpektorka. Časť inšpektorov musia byť skúsení bývalí riaditelia a ak sa chce stať učiteľ inšpektorom, potrebuje mať podľa aktuálnych podmienok najmenej 8 až 12 rokov praxe. 

Podmienky sú prísne, ale platové ohodnotenie tomu roky nezodpovedá

"Plat školského inšpektora je nižší ako plat učiteľa s druhou atestáciou," doplnila školská inšpektorka. Z pedagogického zamestnanca s 12-ročnou praxou sa totiž na papieri tabuľkovo stáva štátny zamestnanec s praxou 0 rokov. "Inšpektor nastupuje s 0-ročnou praxou v rámci štátnej služby. Začína na sume 1 429 eur. Pre ľudí, ktorí majú za sebou odučených 20 rokov za katedrou ponižujúci plat," zneli slová Dianovskej. 

Aj skúsená bývalá riaditeľka Základnej školy z Bystrian dostala takúto ponuku. Dvakrát ju odmietla. "Bola by to pre mňa obrovská česť byť štátnym školským inšpektorom. Bola som na pohovore a pani riaditeľka mi povedala, aký plat dostanem, tak pre mňa to bolo niečo nepredstaviteľné. Samozrejme, všetci platíme účty, preto som to nemohla prijať," povedala bývalá riaditeľka ZŠ v Bystranoch Júlia Čurillová. 

Minister školstva pripúšťa problém

"V súčasnosti chýbajú inšpektori. Sú absolútne a krivo ohodnotení, nezmyselne ich financujeme. Nemôžu mať nižší plat pri nástupe na inšpekciu ako mali svoj plat v školstve," uviedol minister školstva SR Tomáš Druckej (SMER-SD). Inšpekcia musí byť funkčná, pretože preveruje sťažnosti, ale ich kontroly ako prvé upozorňuje napríklad na problémy reedukačných centier. Sú poradcami škôl aj pri problémoch, ako je šikana. Preverujú napríklad aj podmienky prijímacích skúšok. 

"Naša práca je o cestovaní, o vstávaní o štvrtej ráno. Príchod domov je veľakrát o deviatej večer," doplnila hlavná školská inšpektorka. Problém sa ťahá už od ministra Plavčana. Nezmenili to ani ďalší štyria ministri. Podľa hlavnej inšpektorky to bude problém, až kým sa systém nenastaví inak. "Kde končí plat riaditeľa školy, tam začína plat inšpektora," uviedla. 

"Možno by stačilo, ak by štátni školskí inšpektori boli naďalej posudzovaní podľa tabuliek pedagogických zamestnancov," povedala Čurillová. "Ja som s pani inšpektorkou už sedel, rokovali sme na túto tému. Peniaze zabezpečíme na tento rok a určite ich zabezpečíme aj na budúci," uzavrel minister školstva. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy