Jasno
21°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Poľnohospodárom zjedla lesná zver repku a iné plodiny. Vyčíslili miliónové škody
Zdielať na

Poľnohospodárom zjedla lesná zver repku a iné plodiny. Vyčíslili miliónové škody

HORNÁ NITRA / Poľnohospodári na Hornej Nitre tvrdia, že tohtoročná sezóna bude jednou z najhorších. Počas zimy totiž prišli o množstvo plodín. Zničila, respektíve zjedla im ich lesná zver. Obrovské stáda si na ich poliach urobili hody.

Všetku repku zjedla lesná zver. V priebehu niekoľkých týždňov zjedli srny a jelene repku iba nad obcou Lehota pod Vtáčnikom na ploche 34 hektárov. Celkovo zničili už viac ako 200 hektárov. "Máme aktuálne škody len na ornej pôde 1,5 milióna eur. My nevieme ako prežijeme," konštatoval poľnovtáčnik Daniel Frauenschuh. "Škody sú obrovské. Jednoducho, spôsobí to existenčné problémy tento rok v našej firme," reagoval agronóm, poľnovtáčnik Jozef Lachký. 

"Repka, pšenica, jačmeň, všetky plody nám žerú," vyjadril sa Daniel Frauenschuh. Zver im škody spôsobuje každý rok. Tentoraz sú dvojnásobne vyššie. Podľa nich by pomohlo, keby poľovníci odlovili viac zvery. "Strieľať, musíme to strieľať aspoň o 100 % viac," odkazuje Daniel. "Ročne sa na Slovensku uloví približne 200 tisíc kusov raticovej zveri. Je to približne o 100 tisíc kusov viac ako pred 15 rokmi," informoval prezident Slovenskej poľovníckej komory Alojz Kaššák. Za posledných päť rokov ulovili viac ako 325 000 kusov diviakov. Napriek tomu to nestačí. Poľnohospodári sú zúfalí. "Dávame prácu 170 ľuďom. Chceme robiť, chceme investovať, ale nemáme šancu," konštatoval poľnovtáčnik Daniel Frauenschuh. "Pán minister Takáč, poslednýkrát prosím, prosím, pomôžte nám. My nemáme šancu," odkázal ministrovi Frauenschuh. O pomoc žiadajú ministerstvo pôdohospodárstva. Ak to takto pôjde ďalej, položí ich to podľa ich slov na kolená. "Ministerstvo si uvedomuje situáciu v súvislosti vysokopočetnými stavmi raticovej zveri v niektorých oblastiach Slovenska, vrátane okresu Prievidza. Dlhodobo preto prijímame opatrenia na znižovanie zveri a tým aj nahradzovanie škôd, ktoré spôsobuje. Ministerstvo pokračuje v tvorbe nového zákona o poľovníctve, pričom jednou z prioritných oblastí, ktorú má zákon vyriešiť sú práve vysoké stavy raticovej zveri," uviedla hovorkyňa Ministerstva pôdohospodárstva SR Veronika Daničová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy