Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Chod gastro kliniky v nemocnici v Petržalke je ohrozený. Väčšina lekárov a ďalších zdravotníkov dala výpovede
Zdielať na

Chod gastro kliniky v nemocnici v Petržalke je ohrozený. Väčšina lekárov a ďalších zdravotníkov dala výpovede

BRATISLAVA / Chod gastro kliniky v nemocnici v Petržalke je ohrozený. Väčšina lekárov a ďalších zdravotníkov dala výpovede. Vyzerá to však aj na medzirezortný súboj. Presúvajú sa totiž do Nemocnice Svätého Michala, ktorá spadá pod rezort vnútra. Jej riaditeľ Ladislav Kužela tvrdí, že je všetko v poriadku. Naopak riaditeľ Univerzitnej nemocnice v Bratislave Alexander Mayer mu oponuje, že klame. Otázne je, čo bude so stovkami pacientov. Už majú obavy.

Z gastroenterologickej kliniky v nemocnici Svätého Cyrila a Metoda odchádza spolu až 22 zdravotníkov. Ide v podstate o kompletný personál. Ich výpovede by mali vstúpiť do platnosti už 1. apríla a klinike aktuálne hrozí kolaps.

Ide presne o 11 lekárov, tri endoskopické sestry, ďalšie štyri ambulantné a jednu praktickú, dvoch pomocných zdravotníkov a jedného pracovníka pre zdravotnú dokumentáciu. Všetci smerujú do nemocnice rezortu vnútra, ktorá pred tromi rokmi tiež zažila hromadný odchod lekárov. "Asi najlepšie riešenie je odchod všetkých kolegov, lebo každý čiastkový odchod by nebol tak plynulý pre to, čo potrebujeme - zabezpečiť pacienta a jeho starostlivosť," uviedol Ladislav Kužela, riaditeľ Nemocnice Svätého Michala. "Odznelo tam veľa poloprávd až klamstiev. Absolútne odmietam tvrdenia, že všetko je dohodnuté. Dohodnuté nie je nič. Neviem, čím sme si túto situáciu zaslúžili," vyhlásil Mayer.

Podľa Ladislava Kuželu by urgent mal ostať v nemocnici na Antolskej a denných pacientov by už prebrala nemocnica svätého Michala. A lekári, čo by k nemu prestúpili, by chodili vypomáhať. "Pôjdu tam pracovať na dohody, z pohľadu vykonávania tých urgentných endoskopií, vykonávania služieb. Čiže takto sme sa dohodli," zhodnotil Kužela.

Podľa univerzitnej nemocnice ale žiadna dohoda nie je. "Zobrať si plánovaných pacientov a riešiť ich v inej nemocnici nie je ani téma diskusií. Pre nás je dôležité zabezpečiť starostlivosť o akútnych pacientov. A týmto organizovaným odchodom sa bojíme, že bude výrazne ohrozená, pokiaľ sa naplnia výpovede," vysvetlil Mayer.

Svoje skúsenosti s gastro klinikou v Petržalke má aj pán Igor, hospitalizovaný tam bol už trikrát. Situácia ho tiež prekvapila. Chcel ísť za svojimi lekármi do nemocnice rezortu vnútra. Tam ale narazil. "Najprv to bolo tak povedané, že budú prijímať aj iných. Ale keď som sa tam hlásil, tak mi bolo povedané, že nemôžu brať iných, len z rezortu," opísal Igor, pacient na gastro klinike v Petržalke.

Pritom gastro klinika v Petržalke je zároveň aj najväčším výukovým pracoviskom pre mladých medikov. Ohrozená je teda aj samotná výuka. Aktuálne na nej ostalo 5 sestier, 4 endoskopické a ešte traja lekári v dôchodkovom veku so zníženým úväzkom. "My neohrozujeme poskytovanie zdravotnej starostlivosti našimi rozhodnutiami ani nikomu nechodím vykrádať personál a ešte sa z toho budem tešiť," vyhlásil Mayer.

Podľa zdravotníka, ktorý pracuje v nemocnici na Antolskej, je tento problém dlhodobý. "Problém spočíva v tom, že lekári už dlhodobo žiadali vedenie o nové prístroje. Stále im to len sľubovali, tak sa teda spoločne dohodli, že všetci odídu tam. Lekárom ide o to, aby pracovali s takým vybavením, aké potrebujú," priblížil zdravotník. "Tvrdo odmietam vyjadrenia, že sme nenaplnili predstavy a túžby zamestnancov, čo sa týka prístrojového vybavenia," oponoval Mayer.

Vedenie UNB tvrdí, že aj naďalej bude iniciovať rokovania so zamestnancami, ktorí podali výpovede, a ďalej sa bude snažiť získať nových. Jej cieľom je pracovisko gastro kliniky zachovať, a to nielen pre pacientov, ale aj pre študentov medicíny. "Ministerstvo zdravotníctva vníma veľmi citlivo túto celú problematiku a pevne veríme, že sa situáciu podarí ako vyriešiť, tak aj predovšetkým stabilizovať," uviedol Andrej Wallner, hovorca Ministerstva vnútra SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy