Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vo štvrtok sa začne najväčší protest farmárov. Podmienky sú jasné
Zdielať na

Vo štvrtok sa začne najväčší protest farmárov. Podmienky sú jasné

BRATISLAVA / Najväčší protest poľnohospodárov od vzniku samostatného Slovenska bude vo štvrtok 22. februára na 37-ich miestach. Mestá a niektoré hraničné priechody obsadia traktory a ďalšia technika. Niekde sa k Slovákom pridajú aj poľnohospodári z Česka, Poľska či Maďarska. Ide totiž o celoeurópsky protest zameraný proti niektorým zavedeným či pripravovaným pravidlám Európskej únie.

Vo štvrtok 22. februára vyjde do ulíc a na cesty 4-tisíc poľnohospodárov s 2 200 kusmi techniky. Protestujúci majú 4 požiadavky. Menej byrokracie, odkomunikovanie zelených cieľov, vyriešenie obchodných podmienok s inými krajinami a vyplatenie priamych platieb za rok 2023. "Body sú zosúladené s krajinami Vyšehradskej 4. Pripoja sa Litva, Lotyšsko a pripojilo sa Bulharsko aj Rumunsko," informoval Andrej Gajdoš, výkonný podpredseda SPPK. 

K boju o prežitie sa pridáva množstvo byrokracie

Ladislav Lukáč sa farmárčeniu venuje vyše 50 rokov. Aj on sa do štvrtkového protestu zapojí. "Odhadujeme, že okolo 40 možno 50 traktorov pôjdeme, ja dám svoje 3 alebo 4 stroje," povedal farmár Lukáč.

Podmienky, ktoré sú nastavené z Bruselu sú podľa farmárov príliš komplikované a to ich znechucuje natoľko, že niektorí uvažujú aj o odchode z agrosektoru, ak sa nič nezmení. "Ešte buďme radi, že v poľnohospodárstve niekto robí," dodal Lukáč. Farmár z Kamenice hovorí, že ich práca pripomína skôr boj o prežitie. Tento rok musel zastaviť akýkoľvek nákup novej techniky. K tomu všetkému sa pridáva množstvo byrokracie a termíny, ktoré nie je v ich silách dodržať. "Ale oni teraz na nás nakladajú veci, ktoré sú nezmyselné," uviedol Lukáč.

Roľníkov je málo

Niektorí poľnohospodári na južnom Slovensku sa na štrajk nedostanú, čakajú ich jarné práce. Roľníci sa zhodujú v jednom, že problémy sú veľké. V oblasti základných platieb, nových podmienok k podporným schémam, či prepad cien komodít a nízky dopyt spôsobený dovozom.

"Najhoršie je, že stavy roľníkov, aj keď je nás málo sú roztrieštení a dosť ťažko sa možno aj v tejto dobe nachádza spoločný menovateľ a spoločné riešenie. Ja sa nemôžem zúčastniť jedine kvôli tomu, že už 2-3 mesiace práce máme v tom, že organizujeme konferenciu k trvale udržateľnému hospodáreniu, z konferencie budem fandiť kolegom," opísal Bálint Pém, súkromne hospodáriaci roľník.

Pondelkový protest minister nazval pomýleným

Jeden protest farmárov a gazdov bol na Slovensku v pondelok. Pripravilo ho 5 organizácií, štvrtková je pod záštitou Poľnohospodárskej a potravinovej komory. No spolu protestovať nechcú a to aj napriek tomu, že sa minimálne v troch bodoch zhodujú a dokonca si vyrobili rovnaké či podobné transparenty. "Máme obavu, že tento druhý protest bude spolitizovaný," povedal Marián Glovaťák, predseda Združenia mladých farmárov na Slovensku.

Navyše ich rozdelilo aj vyjadrenie ministra pôdohospodárstva, ktorý pondelkový protest nazval "pomýlený protest", no ten štvrtkový víta. Organizátor najväčšieho protestu poľnohospodárov v histórii Slovenska ale tvrdí, že ho nepozývali. "Možno poľnohospodári palice zoberú, a vyženú ho," dodal Emil Macho, predseda SPPK.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy