Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Škaredý zlý Arpi Soltész: Lipšic – Štefanov: 2 – 0
Zdielať na

Škaredý zlý Arpi Soltész: Lipšic – Štefanov: 2 – 0

Zdroj: SITA

Daniel Lipšic sa rozhodol, že nástenkový tender by nemal ostať nepotrestaný. Igor Štefanov sa zasa rozhodol, že nedá svoju kožu (a imunitu) lacno. Dnes oznámil, že polícia odpočúva štyridsiatich poslancov národnej rady. Koaličných i opozičných.

Štefanov síce odmietol pomenovať zdroj, ktorý mu túto informáciu poskytol, ale je presvedčený, že je pravdivá a presná. V podstate o tom nie je prečo pochybovať. Zariadenie, ktorým sa robia aj policajné odposluchy prevádzkuje SIS. A existuje len málo informácií, ktoré by boli natoľko tajné, aby ich tajní z našej tajnej služby za primeranú cenu nepredali.  

Ani Daniel Lipšic vlastne Štefanovovu informáciu nepoprel. Len sucho skonštatoval, že všetky odposluchy, ktoré polícia robí, sú legálne, s povolením súdu. Au!

 

SITA

Tak to teda autor najnárodnejšej a najlukratívnejšej nástenky v dejinách našej malebnej krajinky vypustil z fľaše onakvejšieho Džina. Skúste si predstaviť, čo všetko tak asi musíte predložiť sudcovi, aby sa zhlboka nadýchol a roztrasenou rukou podpísal odposluch poslanca. Hmlisté podozrenia a domnienky policajtov asi stačiť nebudú.

Ak hovoria pravdu Lipšic i Štefanov, v praxi to znamená, že takmer jedna tretina nášho zákonodarného zboru je dôvodne podozrivá, že sa nejakým spôsobom podieľa na páchaní závažnej trestnej činnosti. Ja viem, teraz sa všetci čudujete, že len necelá jedna tretina.

Treba ale zvážiť, že Lipšic je vo funkcii naozaj krátko a musí v polícii riešiť obrovskú hromadu problémov, ktoré sa nikým neriešené množia a rastú do krásy už od zániku verejnej bezpečnosti. Ak za ten čas dokázali jeho ľudia dať dokopy dostatok materiálu, aby mohli legálne odporúčať 40 poslancov národnej rady, je to úspech, ktorý spoľahlivo vykompenzuje aj policajné samopaly pre dopravákov a Spišiakove tlačovky.

 

ISIFA

Samozrejme ostáva otvorená možnosť, že jeden z tých dvoch klame. Prípadne, že klamú obaja. Keby si to ale Štefanov celé len vymyslel, Lipšic by odposluchy poslancov zrejme poprel. Keby Štefanov hovoril úplnú pravdu a odposluchy by neboli legálne, poprel by ich tiež. Pretože v súčasnosti neexistuje spôsob, ako mu vierohodne dokázať opak.

Lipšic ale povedal, že jeho ľudia odpočúvajú - legálne. A že majú rozviazané ruky. Čo znamená, že ak majú v rukách pádne argumenty, môžu odpočúvať kohokoľvek. A zbierať naňho čo sa dá. Nie súkromnú špinu, ako sú nevera, alkoholizmus, sexuálne úchylky a iný materiál na vydieranie. To robia Štefanovovi kamoši zo SIS, ktorí mu chodia bonzovať. Budú zbierať dôkazy. O zločinoch, za ktoré v prípade dokázania pred súdom hrozí basa.

To je veľmi dobrý odkaz, aj keby to nebola celá stopercentná pravda. Trebárs, že by tých poslancov nebolo štyridsať, ale iba dvadsať. Prípadne sto štyridsať. Ani jedno z toho nie je nepredstaviteľné. Kradnúť sa neprestane, ale aspoň sa to bude robiť s menšou odvahou.

Celá táto aféra má navyše ešte jeden zaujímavý aspekt. Teraz už ťažko môže niekto Lipšicovi povedať, že policajný odposluch netreba natvrdo oddeliť od odposluchov SIS. A ani mu to nikto nebude mať chuť hovoriť.

Možno existuje pár poslancov a politikov, ktorí majú úplne čisté svedomie. Je im teda srdečne jedno, či ich polícia odpočúva alebo nie. Po čase odposluch odstaví a nahrávky zlikviduje. Siskári ale môžu z toho istého záznamu, ktorý je z pohľadu zákona nezaujímavý a bezcenný, vyťažiť hromadu intímnej špiny.

Hádam, že podpora pre samostatný systém odpočúvania pre políciu bude veľmi výrazná a pôjde naprieč celým politickým spektrom.

Najčítanejšie správy