Jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Premrhaná šanca Slovákov: Obete znásilnenia mohli mať moderné centrum pomoci
Zdielať na

Premrhaná šanca Slovákov: Obete znásilnenia mohli mať moderné centrum pomoci

BRATISLAVA / Miesto skrátených premlčacích lehôt by znásilneným ženám oveľa viac pomohlo, ak by pre nich štát postavil špeciálne centrá, kde dostanú komplexnú pomoc. Upozorňujú na to odborníci a dodávajú, že jedno také sme tu už aj mohli mať, dokonca takpovediac zadarmo. V severských krajinách na ne nedajú dopustiť.

​Prvé centrum pre znásilnené ženy malo vzniknúť pri nemocnici v bratislavskom Ružinove. Peniaze na to boli, a to z nórskych fondov. Okrem komplexnej pomoci malo odoberať forenzné vzorky. Projekt vypracovala Barbora Burajová, ktorá sa dlhodobo venuje sexuálnym obetiam a týraným ženám. "Ten rozpočet bol cez jeden a pol milióna eur a mali sme zaisteného nórskeho partner." 

Vinníkom vraj bol čas

Zapojené bolo ministerstvo zdravotníctva a spravodlivosti. Rokovania sa však podľa jej slov naťahovali trištvrte roka a z centra napokon nič nebolo. "Prišla odpoveď z ministerstva zdravotníctva, že s ohľadom na personálne a kapacitné podmienky si nevedia predstaviť implementáciu projektu," povedala.

"Vzhľadom na čas, kedy sa téme na útvaroch pod gesciou generálneho tajomníka nevenovala dostatočná pozornosť, nebolo už žiaľ možné projekt zrealizovať včas. Rozhodnutie bolo na ministrovi," obájila odpoveď Lenka Dunajová Družkovská, bývala štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva. 

​Vyjadrila sa aj bývala ministerka spravodlivosti. "Ja neviem teraz nájsť tých vinníkov, to čo ja som vtedy vnímala, aj ako ministerka je, že bolo to hlboké nepochopenie koaličných partnerov. Robila som všetko preto, aby sa to podarilo," uviedla Mária Kolíková (SaS).

Zmena mala byť najmä v prístupe

Faktom je, že sme mohli mať moderné centrum, ktoré by nás nestálo ani euro. Ak by sa osvedčilo, vznikli by ďalšie v regiónoch. V severských krajinách je to bežná prax. "Prídete do zdravotníckeho zariadenia, kde je okrem scitlivenej a školenej lekárky aj policajtka, psychologička, právnička a celý tím ľudí," vysvetlil advokát Matúš Kanis.

Napadnutej žene zároveň vezmú biologické vzorky a uložia ich. Získa tak dostatok času, aby sa zotavila fyzicky, absolvovala psychoterapiu a rozmyslela si, čo ďalej. "Všetky stopy a biologický materiál sú zachytené v tej databáze a je na žene, kedy sa rozhodne nahlásiť to orgánom činným v trestnom konaní," doplnila Burajová.

Ministerstvo zdravotníctva má vlastnú predstavu, ako pomôcť znásilneným ženám. Chce ju na konci tohto roka predložiť na vláde. Centrum sa však nespomína. "Ak prezentujeme to, že chceme ženám pomáhať, ak ich chceme vyzývať, aby dávali trestné oznámenia, tak im naozaj pomôžme," dodal advokát.

Pozrite si celý rozhovor reportérky Júlie Zelenkovej s advokátom Matúšom Kanisom na tému Čo skutočne pomôže obetiam znásilnenia

Súvisiace články

Najčítanejšie správy