Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Staré manželské páry si prebrali ocenenia. Aký je kľúč k šťastnému manželstvu?
Zdielať na

Staré manželské páry si prebrali ocenenia. Aký je kľúč k šťastnému manželstvu?

TRNAVA / Podľa štatistík čoraz menej Slovákov a Sloveniek žije v manželských zväzkov. Manželia, ktorí napríklad vydržali spolu 60 rokov tvrdia, že aj dnes sú za svoje rozhodnutie vďační. Dnes boli niektorí aj ocenení. V rámci Národného týždňa manželstva na radnici v Trnave dnes ocenili manželské páry, ktoré sú spolu 59, 61 a 62 rokov.

​"Nevymenil by som ju za nič na svete. Máme jedného syna, tri dcéry, jedno pravnúča a desať vnúčat," povedal pán František. "Nebola bohatá, ale bola krásna, rozumná, milá a neutiekla mi," zažartoval pán Marián. "Mal pekné vlasy a bol milý, stále sa usmieval. Aj teraz," dodala pani Rozália. "Písal mi básne a na to ma nachytal," priznala pani Katarína. 

Pýtali sme sa, aký je recept na dlhoročné a šťastné manželstvo. Podľa pani Rozálie je to o tolerancii. Jej muž doplnil, že treba aj trpezlivosť. "Vždy sa zoberú dve rôzne povahy. Ale vzájomnou diskusiou a porozumením sa dá všetko zvládnuť," myslí si pani Katarína. "Najstarší manželský pár, ktorý sme tu mali, bol zosobášený 69 rokov," povedal organizátor oceňovania Michal Lipovský. K manželstvu vraj patrí aj tichá domácnosť a hádky. Od problémov vraj netreba utekať k inému partnerovi či partnerke. 

V 60. rokoch žilo v manželstve až 67 percent obyvateľov nad 16 rokov. Pri poslednom sčítaní to bolo len 48 percent. "Na Slovensku sa v poslednej dekáde uskutočnilo ročne 25-tisíc až 31-tisíc svadieb a 8-tisíc až 11-tisíc rozvodov," informovala hovorkyňa Štatistického úradu Jana Morháčová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy