Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Dá sa to aj zdravšie. Máme školy, ktoré prelomili vzorec stravovacích omylov
Zdielať na

Dá sa to aj zdravšie. Máme školy, ktoré prelomili vzorec stravovacích omylov

BRATISLAVA / Slovenské školstvo stojí pred mnohými výzvami a jednou z nich je zdravé stravovanie. Konkrétne príklady škôl, ktoré nahradili nezdravé alternatívy zdravými a zlepšili osvetu medzi žiakmi a ich rodičmi ukazujú, že sa to dá.

Kuchárky, ktoré varia pre školákov a škôlkarov v Zborove nad Bystricou myslia aj na to, že pripravujú jedlo pre malých Kysučanov. "Ponúkame regionálne jedlá, ktoré deti pýtajú, hlavne halušky prívarky, hustejšie dedinské polievky," tvrdí kuchárka Zdenka Králiková. Avšak pri zostavovaní jedálneho lístka vždy v prvom rade hľadia na zdravie detí. "Nevyprážame nejak jedlá, používame menej tuku," uviedla vedúca kuchyne Ivana Gerová. Ubrali aj cukru a soli. "Používame bravčovinu, hovädzinu, kuracie, morčacie, kačacie stehná, všetko musí byť vždy čerstvé," povedala kuchárka Iveta Podoláková.

Odborníkom z viacerých oblastí zdravé stravovanie v školských jedálňach nie je ľahostajné. Aktuálne diskutujú o tom, ako ho zabezpečiť v čo najväčšom počte zariadení. "Mali tu zastúpenie ministerstvo školstva, pôdohospodárstvo, boli tu študenti, vedúce školskej jedálne, materskej školy, Úrad pre verejné obstarávanie," uviedla Tereza Hubáčková, PR manažérka programu Skutočne zdravá škola.

Problémom sú financie

Najväčší problém je v nedostatočných platoch pre jedálenský personál. Súčasný zákon o verejnom obstarávaní rešpektuje európske normy a je nastavený tak, aby školy neboli pri nakupovaním potravín obmedzené kritériom najnižšej ceny. Naopak, jediné obmedzenie sa týka finančného limitu. "Od toho jedného centu do nejakých 221 000 € bez DPH. Ak ročný objem tých nákupov neprekročí túto sumu vlastne majú úplne najjednoduchšie pravidlá - nakupuj kvalitu, ktorú potrebuje," vysvetlil podpredseda úradu pre verejné obstarávanie Jaroslav Lexa.

V súkromnej seneckej škôlke si pravidlá zdravej výživy pochvaľujú samotní rodičia. "My nemáme kuchyňu, máme výdajňu, takže nám dodáva stravu dodávateľ. Ponúkame stravu bez sladkostí. Nepoužívame biely cukor. Ak má dieťa narodeniny alebo meniny, tak máme zdravé, ovocné torty," uviedla riaditeľka Súkromnej materskej škôlky v Senci Nikola Magyarová. 

Na Slovensku máme dôkaz, že sa to dá

Obrovský úspech dosiahla škola vo Vranove, ktorá vyhrala ocenenie za najlepší príklad dobrej praxe z pomedzi 3000 škôl zo 14 krajín. "Motivovali rodičov na základe toho, čo si žiaci prinášali do školy, aby im zmenili obsah desiaty alebo aby sa viac venovali tomu, čo jedia," vysvetlila úspech Tereza Hubáčková. Zástupkyňa študentov hovorí aj o potrebe edukácie v samotnom vyučovacom procese. "Treba tých mladých ľudí motivovať aj na vyučovaní. Učiť ich o tom, ako sa vo svojom voľnom čase môžu stravovať," povedala Alica Diošiová, prezidentka Aliancie stredoškolákov.

Podľa jej slov sa viacerí študenti sťažujú na opakujúce sa jedlá v jedálňach, čo študentov často vedie k tomu, aby obedy nezjedli a následne sa mimo školy stravovali nezdravo. "Aby naozaj mali motiváciu to jedlo jesť a nie potom ísť do obchodu a kúpiť si nejaké lacné cestoviny, ktoré im zbytočne len uškodia," vysvetlila Diošiová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy