Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Štát zvyšuje dotácie na rekondičné pobyty pre seniorov. Pozrite, ako ich získať
Zdielať na

Štát zvyšuje dotácie na rekondičné pobyty pre seniorov. Pozrite, ako ich získať

SLOVENSKO Rekondičné pobyty pre seniorov dostanú malé vylepšenie. Minister práce sľubuje, že až 16-tisíc dôchodcom ponúkne zľavu 100 eur. Budú ju môcť využiť v jednom zo 16 zariadení. Opozícia s krokom nesúhlasí, hovorí o kupovaní voličov a radšej by sa venovala komplexnejším riešeniam. Celý systém sa spustí v najbližších dňoch. Ako získať príspevok? Nepotrebujete chodiť po úradoch, ani vypisovať žiadne žiadosti.

"Keď sa chce, tak sa vie a už to mohli urobiť aj naši predchodcovia," konštatoval minister Erik Tomáš. K príspevkom sa podľa rezortu dostane o 1 600 seniorov viac. Ich výška sa totiž spolu s dotáciou oproti minulému roku zdvojnásobí. Na ministerstve rátajú so 16 zariadeniami, v ktorých si zľavu uplatníte. Nachádzajú sa po celom Slovensku. Podmienkou je napríklad aj celodenná strava a bazén.

"Môže ísť o kúpele, môže ísť o rekreačné zariadenia alebo ide o hotely, ktoré ponúkajú takýto pobyt, a ktoré zároveň tento pobyt obohacujú o nejaké rekondičné aktivity pre seniorov," vysvetlil štátny tajomník Branislav Ondruš. "6 dní, 5 nocí a má tam byť minimálne 12 procedúr. Procedúry sú predovšetkým také, ktoré skvalitňujú jeseň života," doplnil predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Michal Kotian.

A ako príspevok získate?

V najbližších dňoch stačí sledovať tri internetové stránky - Jednota dôchodcov, Konfederácia odborových zväzov a sieť hotelov Sorea. Tu sa objavia jednotlivé ponuky, z ktorých si stačí iba vybrať. "Senior nemusí robiť nič v zmysle, že by sa musel obracať na naše ministerstvo, že by musel žiadať, že by si musel niekde vyzdvihnúť stoeurovú dotáciu," vysvetlil Ondruš. Ak nie ste digitálne zručný, všetko sa dá nájsť priamo v pobočkách troch spomínaných organizácií po celom Slovensku. Ak sa prídete spýtať na recepciu, navedú vás správnym smerom. To platí aj ak sa ukážete v jednej zo 16 prevádzok, ktoré tieto služby ponúkajú. Samotný systém už funguje dlhšie, teraz sa podľa ministerstva ešte zefektívni.

Niektorí už pobyty absolvovali

Seniori si pobyty vyberajú najmä podľa vzdialenosti destinácie – príliš ďaleko sa im z domu už cestovať nechce. Rekondičné pobyty sú pre mnohých dôchodcov jediný výlet, ktorý si môžu finančne dovoliť. Aj to si naň šporia neraz celý rok. Dôchodcovia oceňujú, že súčasťou rekondičného balíčka sú aj procedúry a lekárske vyšetrenie. V priemere na 5 nocí doplácali 200 až 250 eur. Zmluvné zariadenia na rekondičné pobyty si seniori pochvaľujú.

Podľa opozície ale všetko funguje netransparentne - rozdávanie príspevkov má totiž v rukách pomerne úzka skupina inštitúcií. "My to vnímame ako kupovanie si svojho voličstva, svojho elektorátu, seniorov a senioriek a takisto aj kupovanie si ich blízkym organizáciám ako je Jednota dôchodcov a takisto Konfederácia odborových zväzov," reagovala podpredsedníčky výboru pre sociálne veci Simona Petrík. O peniazoch hovorí iba ako o náplasti. Vláda by vraj mala dôchodcom pomôcť komplexnejšie - napríklad investovaním do zdravotníctva. Ministerstvo práce tvrdí, že toto je iba akýsi základ. Bude hľadať ďalšie prostriedky, aby sa k týmto pobytom dostalo ešte viac seniorov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy