Zatiahnuté
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Pomôcka pre mestských policajtov. Dezorientovaného človeka dokážu lokalizovať pomocou jeho telefónu
Zdielať na

Pomôcka pre mestských policajtov. Dezorientovaného človeka dokážu lokalizovať pomocou jeho telefónu

PREŠOV / Prešovskí mestskí policajti disponujú výnimočnou aplikáciou. Na Slovensku ju zatiaľ využíva len horská služba a od januára tohto roka aj letecká záchranná služba. Ide o spojenie operátora s človekom v núdzi cez inteligentný telefón. Operačný dôstojník tak vie ovládať napríklad kamery na telefóne a dostať sa k presnej polohe takmer okamžite. A dokonca to má aj prekladač do 30 jazykov.

"Vzniklo to v situácii, keď ten človek sa stratí v lese, nevie, kde sa nachádza alebo aj pre turistov v tom danom meste, kde to dobre nepoznajú," vysvetlil projektový manažér MIT Česká republika Dominik Ženatý. Skúsenosti z Českej republiky ukazujú, že si s technikou vedia poradiť aj deti, ktoré používajú telefón, ale aj dospeli v seniorskom veku.

Stačí prijať SMS a potvrdiť povolenia na zdieľanie polohy a kamery. Operátor tak má prístup k obom kamerám, ktoré si vie podľa potreby prepínať. V Česku sa to osvedčilo aj v iných prípadoch. Napríklad, ak je človek svedkom mimoriadnej udalosti alebo nekalej činnosti na verejnosti, vie operátorovi priamo svojim mobilom poskytnúť aj priame obrazové a zvukové svedectvo.

Nehľadali by 2 dni, ale našli by okamžite

Len pár mesiacov dozadu sa na tiesňovú linku ozval 67-ročný muž z Prešova. Hľadali ho desiatky dobrovoľníkov i profesionálov. Dezorientovaný sa ozval na tiesňovú linku, no nevedel vysvetliť, kde sa nachádza a následne sa mu vybil telefón. Našli ho v priemyselnom areáli. Starší pán sa uchránil pred nízkymi teplotami tak, že si ustlal v sklenej vate. "Takýmto spôsobom by sme ho nehľadali 2 dni ako tomu bolo pred polrokom, ale našli by sme ho okamžite," reagoval prezident ZNOaMP a náčelník mestskej polície v Prešove Ján Andrejko. 

Súvisiace články