Polojasno
18°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Nemáme z čoho žiť: Na traktoroch protestovali aj slovenskí farmári
Zdielať na

Nemáme z čoho žiť: Na traktoroch protestovali aj slovenskí farmári

PREŠOV / Do celosvetového protestu farmárov sa zapojili aj tí zo severovýchodu Slovenska. S desiatkami traktorov sa vraj vybrali na nákup do krajského mesta. Zmenilo sa to na spanilú jazdu sprevádzanú trúbením a transparentmi.

​Nápisy ako "stop byrokracii" alebo "bez farmára niet budúcnosti", či "stop dovozu geneticky modifikovaných potravín" a k tomu odkazy, že "nemáme z čoho žiť".  Aj takto vyzerali transparentmi ozdobené poľnohospodárske stroje.

​Farmári z východného Slovenska sa v stredu 7. februára vybrali na spanilú jazdu z Lipian do 30 kilometrov vzdialeného krajského mesta Prešova. A dali o sebe vedieť nielen kritickým hlasom ale aj trúbením. "Zvolili sme tento spôsob, aby sme upozornili, že na Slovensku existujú aj farmári, korí momentálne patria k spodine spoločnosti," tvrdí Matúš Urda, farmár z východného Slovenska. 

Malí farmári sa sťažujú, že oproti veľkým ťahajú za kratší koniec. Nepáčia sa im pravidlá. Prídu im byrokratické a niektoré nelogické. "Pätnásteho bol termín a štrnásteho pršalo, no tak či tak sme museli kosiť, seno zhrabať a vyhodiť. Myslím si, že to nie správne dávať termíny, kedy mám ja ako kosiť," vysvetlil problém farmár Pavol Karabaš.

​Problémom je aj ukrajinské obilie

"Protestujeme z dôvodu, že nám meškajú platby. Druhá vec je, že sa dováža obilie z Ukrajiny. Tvrdia, že sa nedováža, no v Prešove majú plné silo a naše obilie stojí už druhý rok," povedal farmár Peter Smetana. Pavol Karabaš dodal, že farmy sú schopné zásobovať Slovensko kvalitnými surovinami a nerozumejú, prečo ho musíme dovážať. Realitou vraj je, že nemajú ani na naftu.

Súvisiace články