Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
V centre Bruselu to vrelo: Európska metropola zažila najväčšie protesty farmárov
Zdielať na

V centre Bruselu to vrelo: Európska metropola zažila najväčšie protesty farmárov

BRUSEL / Brusel zažil najväčšie protesty farmárov. Žiadajú zmiernenie nariadení pre ekologickejšie poľnohospodárstvo, pre ktoré im rastú náklady a nedokážu konkurovať lacnému dovozu. Ďalšou horúcou témou sú aj nízke platy v tomto životne dôležitom odvetní.

V centre Bruselu to vrelo. Protestujúce farmárky a farmári blokovali ulice traktormi a paralyzovali dopravu v meste v čase, keď sa tam schádzali lídri krajín európskej 27-ky na mimoriadnom summite o pomoci Ukrajine.

​Sídlo Európskeho parlamentu bolo obkolesené traktormi. Farmári založili ohne, odpaľovali zábavnú pyrotechniku a niektorí hádzali na budovu vajíčka. Došlo aj k stretom s políciou, ktorá zasiahla proti davu.

Na blokáde ciest sa zúčastnili najmä farmári z Belgicka, ale prišli ich podporiť aj kolegovia z ďalších európskych krajín s približne tisíckou traktorov. Na jednom z nich bol transparent "Ak milujete zem, podporte tých, ktorí ju obhospodarujú", na ďalšom bol zase nápis "Žiadni farmári, žiadne potraviny." No a štrajkujúcich farmárov podporili aj slovenskí poľnohospodári.

Hoci protesty farmárov nie sú oficiálne na programe summitu, pravdepodobne sa o nich bude diskutovať aspoň okrajovo. Vládnu totiž obavy, že by mohli získať podporu pravicových strán pred blížiacimi sa voľbami do europarlamentu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy