Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
33 opatrení za miliardy korún. Po útoku v Prahe rozhodli, ako navrátiť bezpečnosť krajine
Zdielať na

33 opatrení za miliardy korún. Po útoku v Prahe rozhodli, ako navrátiť bezpečnosť krajine

Zdroj: TASR

PRAHA / Útokom na filozofickú fakultu v Prahe sa zoberala Bezpečnostná rada štátu Českej republiky. Na čele s vládou a prezidentom Petrom Pavlom schválila 33 opatrení, ktoré majú navrátiť pocit bezpečia českej verejnosti. Budú stáť miliardy korún.

Dôvera ľudí v pocit bezpečia sa musí po útoku masového vraha vrátiť, tvrdí vláda. Zvýšia sa prvosledové hliadky v českých uliciach z 210 na 240, hasiči budú môcť odoslať varovnú sms, ktorá sa ľuďom objaví ihneď na displeji telefónu. Centrálny register zbraní bude prepojený so všetkými úradmi či lekármi, ktorí schvaľujú psychologické vyšetrenie.

Obchodníci so zbraňami budú musieť pomocou tzv. červenej dlaždice vyslať varovanie o podozrivom obchode so zbraňami. To všetko by mohlo platiť od 1. júla a bude to stáť najmenej tri miliardy korún. Podľa českého ministra vnútra ešte nejde o finálne číslo. " S finálnym číslom chcem prísť, v čase, kedy budem dohodnutý s kolegami z vlády," uviedol.

Mesiac po útoku

Happeningy, mítingy, koncerty či stretnutia mali uľahčiť študentom návrat do školy. Citlivosť na čokoľvek podozrivé je cítiť na akademickej pôde po celej krajine. Dokazujú to zásahy polície na matematickej fakulte v Troji z minulého týždňa alebo na pedagogickej fakulte v Brne pred niekoľkými dňami, kam si muž priniesol legálne držanú zbraň skrytú pod oblečením. "Stále platí, že Česká republika patrí medzi najbezpečnejšie krajiny sveta," zdôraznil český premiér Peter Fiala.

Rokovaním bezpečnostnej rady štátu skončila diskusia politikov ohľadom zásahu policajtov na fakulte. Teraz sa už bude čakať na výsledky generálnej inšpekcie bezpečnostných zborov.

Najčítanejšie správy