Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Teploty pripomínajú aprílové počasie. Čaká nás upršaný Valentín?
Zdielať na

Teploty pripomínajú aprílové počasie. Čaká nás upršaný Valentín?

BRATISLAVA / Nárazový vietor vyvádzal na niektorých miestach Slovenska už počas víkendu, ale v pondelok 5. februára sa chystal poriadne pritvrdiť. Meteorológovia vydali výstrahy pred vetrom, v tatranskej oblasti dokonca až tretieho stupňa. V niektorých vyššie položených lyžiarskych strediskách odstavili vleky, vietor prerušoval elektrinu, na tatranských štítoch zúrila víchrica. Na druhej strane, teplotami Slovensko pripomínalo jarné aprílové počasie. Padali aj teplotné rekordy.

Na to, že sa nachádzame uprostred zimy, sú na juhozápade celkom príjemné teploty 11-13 stupňov Celzia. Jediné, čo to kazí, je vietor, ktorý zráža pocitovú teplotu smerom nadol. "Teploty sú predsa len extrémne vysoké, nepodobajú sa vôbec na február, skôr by sa dali prirovnať k aprílu," uviedol meteorológ Samuel Bacák.

Nadpriemerné teploty sú v celom stredoeurópskom priestore a na mnohých miestach padali aj nové rekordy. "V Hurbanove sa oteplilo na vyše 15 stupňov a bol tam pokorený rekord," doplnil. Taktiež v Košiciach maximálna teplota 13 stupňov prekročila doterajší rekord. Na zvyšku Slovenska sa teploty pohybovali medzi 8 až 12 stupňami. Mohla to byť celkom idylka, nebyť vetra, pred ktorým už včera SHMÚ vydal výstrahy, pre oblasť Tatier až tretí stupeň.

Ako bude na Valentína?

V Poprade dosahovali nárazy vetra až 80 kilometrov za hodinu, na juhu v Podunajskej nížine trošku menej, 70 kilometrov za hodinu. Aktuálny vietor by sa mal v najbližších dňoch zmierniť, ale teploty by sa zásadne nemali meniť až do Valentína. Pršať by malo začať od stredy každý deň.

Aprílové teploty a dážď budú zrejme postupne zhoršovať snehové podmienky v lyžiarskych strediskách. Nádej na zlepšenie príde až koncom budúceho týždňa. "Je tam náznak, že by sa mohlo začať ochladzovať," dodal meteorológ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy