Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Slováci zvažujú odchod z krajiny. Kľúčový dôvod pre mladých je politická situácia
Zdielať na

Slováci zvažujú odchod z krajiny. Kľúčový dôvod pre mladých je politická situácia

BRATISLAVA / Nízka životná úroveň je najčastejším dôvodom, prečo obyvatelia Slovenska odchádzajú žiť do cudziny. Len za rok 2022 sa podľa štatistického úradu vysťahovalo zo Slovenska a odhlásilo si trvalý pobyt 4 500 ľudí. Na nálady v spoločnosti vplýva aj politická situácia, ktorú najcitlivejšie vnímajú mladí ľudia. Pre nich ide o kľúčový dôvod, prečo si chcú zbaliť kufre a odísť.

​Ročne sa zo Slovenska odsťahujú tisícky ľudí. Podľa najnovšieho prieskumu uvažuje o odchode až štvrtina opýtaných. Zistila to agentúra NMS na vzorke vyše 1 000 opýtaných. Ďalších 13 % minulý rok odchod zvažovalo, no rozmyslelo si to. "Najčastejšie dôvody odchodu sú životná úroveň a politická situácia. Tretím zmieňovaným dôvodom sú väčšie príležitosti pre vzdelávanie," opísala Denisa Lakatošová, analytička Agentúry pre výskum trhu.

"Keď sme sa my na Sociologickom ústave takúto otázku pýtali v roku 2006, tak vtedy boli čísla ešte ďaleko vyššie. Tam to bolo v pozícii, že takmer každý mladý človek povedal, že natrvalo aj na neurčitý čas uvažuje o odchode do zahraničia," uviedol Miloslav Bahna, sociológ zo Slovenskej akadémie vied.

Najviac ľudí odchádza z východného Slovenska

O prázdnych a vyľudnených dedinách sa na východnom Slovensku hovorí už dlhodobo. Práve odtiaľ totiž odchádza do zahraničia najviac ľudí. "Aj ja mám veľa známych, ktorí odišli, sme stále v kontakte a viem, že sa tam majú dobre," povedala obyvateľka Humenného. Mladá Humenčanka žila v cudzine niekoľko rokov, rozdiel oproti Slovensku vidí najmä v životných štandardoch a väčších možnostiach. "Človek už keď raz vycestuje, tak vidí ten svet inak, inú mentalitu, kultúru. Sama neviem, či tu zostanem," povedala ďalšia obyvateľka Humenného.

Na druhej starne, častým dôvodom, ktorý mnohých mladých drží na Slovensku je rodina a dobré zamestnanie. "Pre mňa je to fajn, lebo mám dobrú prácu ale kto ju nemá tak chápem, že chce odísť za niečím lepším," opísal obyvateľ Humenného. 

Dôvod na odchod mladých ľudí je politická situácia

Spokojnosť so životom na Slovensku do určitej miery vždy súvisí aj s aktuálnou politickou situáciou. U mladých ľudí tento dôvod dokonca prevažoval nad zvedavosťou, osobným rozvojom či životnou úrovňou. "Aj u mladých ľudí bola politická situácia na Slovensku kľúčovým dôvodom, prečo uvažujú, že zo Slovenska odídu," dodala Lakatošová.

Najdôležitejšie sú ekonomické dôvody. Hoci naša krajina v porovnaní s veľkými krajinami ponúka aj pozitíva. "Tu sa jednoducho dá na vrchol tej národnej pyramídy v akomkoľvek odbore dostať rýchlejšie, je tam menšia konkurencia, väčší dopyt po mladých, dynamických ľuďoch," doplnil Bahna. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy