Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
O chvíľu dostanú vysvedčenie. Odborníci varujú, čomu sa v rozhovore vyhnúť
Zdielať na

O chvíľu dostanú vysvedčenie. Odborníci varujú, čomu sa v rozhovore vyhnúť

SLOVENSKO / Už 31.januára žiaci dostanú polročné vysvedčenia. Ide o takzvaný výpis hodnotenia za uplynulý polrok. Jednodňový oddych tak ako sme ho niekoľko rokov poznali však nebude, už po druhýkrát.

Žiaci a študenti na lyžiarskom svahu na polročné vysvedčenie nemyslia a rodičia sú rovnako presvedčení o tom, že na tomto mieste by mali hlavne relaxovať. Väčšina detí už má svoje známky zaokrúhlené, aj preto si víkend v Tatrách užívali o čosi uvoľnenejšie.

"Ja už mám uzavreté známky, takže na vysvedčenie nemyslím," prezradila študentka na svahu v Tatranskej Lomnici. Deti nám prezradili, že hoci sa čoskoro začnú jarné prázdniny, prijali by deň voľna aj po polročnom vysvedčení. Bývalé vedenie Ministerstva školstva argumentovalo, že polročné prázdniny nemali žiaden pozitívny vplyv na žiakov v školách. "Keď dieťa má napríklad jeden deň voľna, tak neprichádza k nejakým regeneračným schopnostiam, že by ich mozog dokázal zregenerovať veľmi rýchlo a prepnúť do dovolenkového režimu," konštatoval neuropsychológ Richard Krause. Polročné známkovania a najmä skúšky dávajú zabrať nielen učiteľom, ale aj žiakom. "Jednoznačne stres a nápor čo sa týka školských povinností," priznal sociálny pedagóg Radoslav Tóth. Mnohí z nich by preto jednodňové voľno opäť radi privítali. Ako to už býva v niektorých domácnostiach známky nepotešia deti, ani ich rodičov. Odborníci vysvetľujú čomu sa treba vyhnúť. "Rodič hovorí deťom najčastejšie vtedy, keď nenapĺňa očakávania, a keď zrazu naplní tak rodič nevenuje tomu pozornosť," konštatoval Krause. "Tá správna cesta nie sú zákazy a vyhrážky. Môže to v ňom vyvolať aj istý odpor k učeniu, a just sa nebudem učiť . A tak môžeme u dieťaťa potlačiť dobré vlastnosti," vysvetlil Tóth. Keďže rodičia majú k známkam ich detí celoročný prístup, finálne hodnotenie by pre nich nemalo byť prekvapením. "Povzbudiť to dieťa, že neboj sa nabudúce to bude lepšie. A opravíš si aj tie zlé známky," odkázal Tóth. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy