Skoro jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Kam patria reedukačné centrá a riešia reálne problémy? Naši politici netušia
Zdielať na

Kam patria reedukačné centrá a riešia reálne problémy? Naši politici netušia

BRATISLAVA / Zarábame si pri reedukačných centrách na problém s mladými kriminálnikmi? Podľa niekdajšej ombudsmanky je to veľmi pravdepodobné. V prostredí plnom trestov, násilia a nezáujmu sa len ťažko naučia zručnostiam, ktoré potrebujú. Minister školstva sľubuje nápravu. Za 10 rokov ale s problémom nepohli ministri naprieč politickým spektrom.

"Keď som s tým prišla do parlamentu, bolo to odignorované veľmi úspešne, ako ste zistili všetci. Bola to najmä ľahostajnosť," povedala Jana Dubovcová. Napriek kritickej správe niekdajšej ombudsmanky Dubovcovej sa za 10 rokov v reedukačných centrách pre deti nezmenilo nič k lepšiemu. O tom, že sú na chvoste záujmu štátu svedčí aj to, že v priebehu času tieto centrá patrili pod rôzne ministerstvá, no neprešli žiadnou reformou.

V čase najväčšej kritiky bol na čele rezortu školstva Dušan Čaplovič zo strany SMER-SD. Telefonicky sme ho zastihli v nemocnici, a tak nám neodpovedal. Ministerstvo potom viedol Peter Pellegrini a po ňom Juraj Draxler. Ten hovorí, že reedukačné centrá patrili pod rezort vnútra. "Dlhodobo to bola komplikovaná záležitosť, pretože sa týkala 3 rezortov. Osobne ma až nemilo prekvapilo, že akoby nikto nevedel, ako tieto centrá fungujú, bolo ťažké si získať od úradníkov informácie," priznal Draxler. 

Kam reedukačné centrá patria? Zmätok v tom majú aj politici

Ďalší exminister, Peter Plavčan za SNS, si najnovšiu správu GP podľa vlastných slov ani nevšimol. "Reedukačné pod nás nepatrili," vyjadril sa. "Hneď na začiatku, ako tieto centrá prešli pod nás, sme urobili audit vybavenia a investovali sme cez pol milióna v rámci dvoch rokov. My sme mali nejaké informácie školskej inšpektorky, ktoré neboli hĺbkové ale vedeli sme, že ten problém tam je," uviedol Branislav Gröhling. Tvrdí, že rozbehli reformu. 

"Dieťa má dostávať pomoc a intervenciu najbližšie k prostrediu, kde žije, lebo tak je to najefektívnejšie. My neskúmame dôvody, vždy ideme do trestov, je to systém odmien a trestov, ktorý nefunguje," priznala Krnáčová. Výsledkom zlého zaobchádzania s deťmi a miešania obyčajných záškolákov s násilníkmi či sexuálnymi predátormi môže byť napokon to, že si v dospelosti vyberú cestičku kriminality a väzenia. "Samozrejme, že ich tam posielame, pretože ich nenaučíme nič, čo by potrebovali pre riadny život. Ak sa tie deti z toho dostanú, jedine vlastnou zásluhou, silou svojej osobnosti," dodala Dubovcová.

Minister Drucker sľubuje nápravu, opozícia žiada, že pri takom porušovaní ľudských práv detí by sa to malo diať v skrátenom legislatívnom konaní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy