Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Okrem záchranárov môžu človeku v ohrození pomôcť aj hasiči
Zdielať na

Okrem záchranárov môžu človeku v ohrození pomôcť aj hasiči

SLOVENSKO / V prípadoch, keď ide o každú minútu, môže operačné stredisko namiesto záchranárov vyslať k človeku v ohrození hasičov. Tí sú vyškolení na to, aby do príchodu sanitky poskytli základnú pomoc.

Hasiči sú na mieste, kde je potrebné pomôcť, často prví. Nielen pri požiaroch, ale aj pri dopravných nehodách sú zranení v ich opatere až do príchodu záchranárov. "Každý jeden príslušník hasičského zboru má absolvovaný kurz prvej pomoci spolu s preskúšaním tento kurz sa každé dva roky obnovuje," uviedol riaditeľ Okresného riaditeľstva HaZz Vranov nad Topľou Jozef Ondrej. 

Každý hasič je hasič záchranár. Je spôsobilý poskytovať prvú pomoc, nielen pri rôznych úrazoch, ako sú popáleniny, zlomeniny, krvácanie, ale aj pri oživovaní. Hasiči majú k tomu v každom aute aj patričné vybavenie. "Lekárnička vo väčšom rozsahu, kde je viac obväzového materiálu, sú tam dlahy, sú tam chladiace gély, nosidlá, elektrický defibrilátor," konštatoval Jozef Ondrej.

"Pri poruchách srdcového rytmu nám ide o čas," povedal hasič, záchranár Pavel Ollé. Z tohto dôvodu využíva hasičov aj operačne stredisko a vysiela ich na zásahy, kde je potrebné využitie elektrického defibrilátora. "Je to v oblastiach, kde má RZP dlhší dojazd," vysvetlil Jozef Ondrej. Okrem profesionálnych hasičov k vám môže operačné stredisko vyslať na pomoc aj dobrovoľníkov, prípadne mestských policajtov, ktorí majú k dispozícii automatizovaný externý defibrilátor. Pri zástave srdca je dôležitá každá minúta a takýto prístroj vám dokáže zachrániť život. Je preto jedno, či ho použije zdravotník hasič alebo policajt.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy