Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Pomôže rozdelenie detí podľa problémov? Reedukačné centrá čakajú zmeny
Zdielať na

Pomôže rozdelenie detí podľa problémov? Reedukačné centrá čakajú zmeny

BRATISLAVA / Alarmujúca takmer 70-stranová správa generálnej prokuratúry z reedukačných centier by mala viesť k zmenám v systéme. Chýbajúca teplá voda, pleseň, sexuálne zneužívanie, používanie detí na brigády alebo aj odmietnutie prídavku jedla, keď boli deti hladné. To je len zlomok zo zverejnenej správy. Minister školstva v utorok 23. januára poslancom prisľúbil, že do konca apríla predloží detailnú správu o krátkodobých ale aj dlhodobých opatreniach, ktoré na parlamentnom výbore iba načrtol.

​Predstavte si, že ste dieťa. Ste v izolačke, respektíve ochrannej miestnosti, máte astmatický záchvat a nikto na zvonenie nereaguje. Aj to popisuje správa, ktorá povedie k zásadným zmenám po rokoch nekonania. "O situácii v reedukačných centrách vedel každý, kto vedieť mohol," tvrdí poslankyňa Viera Kalmárová (PS).

Kontroly bývali často iba formálne

"Jednoduchšie by bolo vykonať previerku. Mier, hudba, slnko svieti a kašľať na tých 400 detí. No tak nie. Budú vykonané kontrolné previerky, nielen v tejto oblasti, ale aj v iných oblastiach, kde je obmedzená osobná sloboda. Možno sa dočkáme v krátkom čase ďalších výrazných zistení," uviedol generálny prokurátor Maroš Žilinka. 

Ministerstvo chce, aby sa reedukačné centra špecializovali podľa závažnosti prípadov. "Jeden z vážnych nedostatkov je to, že sa nám tie deti miešajú," tvrdí minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD). Doteraz sa posielali deti do centier geograficky, teraz ich zrejme budú presúvať do centier podľa ich problémov. "Máme možno tretinu detí, ktoré sú tie ľahšie prípady a majú šancu sa vrátiť pomerne rýchlo do svojho prostredia," doplnil.

​Potrebná je aj diagnostika a moderné postupy. Zmení sa aj systém kontroly. Deti musí byť počuť. Poslanci upozornili aj na nedostatočné financovanie zariadení. Opozícia avizovala spoluprácu a odkázala, že ak niečo potrebuje skrátené legislatívne konanie, je to práve toto. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy