Zatiahnuté
15°
Bratislava
Júlia, Juliana
22.5.2024
Situáciu v reedukačných centrách riešili na výbore. Ombudsman žiada doplnenie zákona
Zdielať na

Situáciu v reedukačných centrách riešili na výbore. Ombudsman žiada doplnenie zákona

BRATISLAVA / Alarmujúcu situáciu v reedukačných centrách riešia v parlamente. Poslanci chcú urobiť aj vlastný prieskum toho, ako to v centrách vyzerá. Generálny prokurátor spolu s ombudsmanom pre ľudské práva odporúčali čo najrýchlejšie doplnenie zákona o takýchto zariadeniach. Minister práce a sociálnych vecí sľúbil okamžité opatrenia. A riešila sa aj nová akreditácia pre ľudí známych z kauzy Čistý deň.

"Jedna vychovávateľka hovorila prokurátorovi, že tie listy bude čítať, že čo keby napísala tá slečna niečo na ňu. Väzeň má právo písať listy ombudsmanovi a nikto do nich nesmie nahliadnuť," povedal Róbert Dobrovodský, Verejný ochranca práv. "Je to hanba pre krajinu Európskej Únie, v 21.storočí, že sa takto správa k deťom," uviedol Generálny prokurátor SR, Maroš Žilinka.

O katastrofálnej situácii v reedukačných centrách rokoval do neskorých nočných hodín výbor pre sociálne veci. Podľa jeho predsedu by mohlo byť riešením, ak by boli reedukačné a resocializačné centrá pod jedným ministerstvom. "Možno tak ako sú tie odvykacie centrá pod ministerstvom práce a sociálnych vecí, tak by mali byť aj tie resocializačné. Vyžaduje to ale úzku súčinnosť medzi rezortmi a odborníkmi," uviedol Ján Richter, poslanec NR SR a predseda Výboru NR SR pre sociálne veci.

Chcú zaviesť pravidelné kontroly

Na rokovaní výboru bol aj generálny prokurátor. Apeloval na poslancov, aby dali reedukačným centrám nový legislatívny rámec. "Bude na nich aby spoločne ako zástupcovia výkonnej moci, kde prokuratúra nie je, navrhli systémové riešenie a koncepčné riešenie aj vo forme legislatívnej," dodal Žilinka.

V najbližšej dobe má vzniknúť pracovná skupina, ktorá bude riešiť problémy v centrách. Generálny prokurátor povedal, že to je beh na dlhú trať. Vláda už ale podľa ministra Erika Tomáša chystá okamžité opatrenia. "Sociálna kuratela naozaj má v pravidelných intervaloch posudzovať, ako sa darí tím deťom v tých zariadeniach a napísať o tom objektívnu správu. Zlepšiť je aby sa naozaj spravidelnili kontroly v týchto zariadeniach, posilniť počet pracovníkov sociálnej kurately o 60. A posledné rýchle opatrenie, že chceme využiť sociálnu inšpekciu, aby kontrolovala tieto subjekty," informoval Erik Tomáš, Minister práce, sociálnych vecí a rodiny.

Na výbore sa spomínalo centrum Čistý deň

"Je veľmi dôležité to, aby sa tá komisia nezišla o pol roka a tím všetko skončí. My budeme veľmi aktívni, aj v našich návrhoch a budeme tu situáciu monitorovať," uviedla Martina Holečková, predsedníčka strany KDH. Na výbore sa hovorilo aj o tom, že ľudia, ktorí v minulosti riadili resocializačné centrum Čistý deň, kde došlo k sexuálnemu zneužívaniu neplnoletých, požiadali o novú akreditáciu na prevádzkovanie nového centra. Teraz podľa Erika Tomáša iba pre dospelých. Na otázku či im akreditáciu udelí neodpovedal. "Ja nemôžem vopred prejudikovať nejaké rozhodnutie, kým akreditačná komisia nezaujme svoj postoj," vyjadril sa Tomáš. 

"Bol to práve minister Erik Tomáš, ktorý na Úrade vlády radil manželom Tománkovcom, ako sa z tých obludností dostať, čo sa diali v Čistom dni," povedala Veronika Remišová poslankyňa NR SR za stranu Za ľudí. Výbor pre sociálne veci nakoniec prijal iba uznesenie, ktorým zaviazal ministra práce a sociálnych vecí k tomu, aby informoval o výsledkoch akreditačnej komisie pre ľudí z Čistého dňa. K reedukačným centrám sa poslanci dohodli na tom, že po rokovaní ďalších výborov s tým spojených, sa do týchto zariadení pôjdu pozrieť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy