Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Začal sa boj o prezidentský palác: Už teraz je jasné, že voľby budú horúce
Zdielať na

Začal sa boj o prezidentský palác: Už teraz je jasné, že voľby budú horúce

BRATISLAVA / V deň Pellegriniho oznámenia priniesol do Národnej rady potrebné podpisy občanov ďalší kandidát na prezidenta Ivan Korčok. Aktuálny prieskum ukazuje, že pôjde o najväčších rivalov v druhom kole, keďže exminister zahraničia sa doťahuje práve na Pellegriniho. Prieskum zrejme nepotešil Andreja Danka, hoci ten sa kandidatúry zatiaľ nevzdáva.

Už počet krabíc, ktoré prezidentský kandidát Ivan Korčok odniesol do podateľne Národnej rady, naznačoval, že získal viac ako potrebných 15-tisíc podpisov. "Získal som vyše 40-tisíc podpisov občanov Slovenskej republiky," uviedol Korčok.

​Podľa čerstvého prieskumu agentúry AKO pre diskusnú reláciu TV JOJ Na hrane by prezidentské voľby vyhral Peter Pellegrini s takmer 41 percentami. Avšak dramaticky sa k nemu so skoro 38 percentami dotiahol práve Ivan Korčok. "Je to jasné, pán Korčok robí kampaň od leta," uviedol šéf KDH Milan Majerský. "Mali by sme urobiť všetko v rámci vládnej koalície, dať bokom žabomyšie vojny a urobiť všetko preto, aby tento kandidát uspel," doplnil poslanec NR SR Marián Kéry. 

Podľa Korčoka pôjde o to, či v prezidentskom úrade bude asistent predsedu vlády alebo niekto, kto vie spolupracovať. "Ale na druhej strane bude vedieť vyjadriť jasný postoj. Jasne sa postaviť voči veciam, ktoré nie sú v poriadku," doplnil Korčok. Dvaja najhorúcejší kandidáti majú aj prvý spor, kto je tu "podržtaška". Táto prezývka prischla Petrovi Pellegrinimu, čo sa čoraz viac prejavuje aj na protestoch.

No v Hlase to vidia inak. "To je človek, čo robil pre Mečiara, Dzurindu, Fica, Matoviča. Viete, kto to bol - Ivan Korčok. Takže prestaňte s tou podržtaškou," vyhlásil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. "Hlásim sa ku všetkému, čo som za 30 rokov v službe SR presadzoval, za čím som stál," zdôraznil Korčok. Korčok však zašiel ďalej. Podotkol, že originál podržtašky je len jeden a priložil aj video.

Za favorizovanou dvojicou je Štefan Harabin s ôsmimi percentami a za ním Ján Kubiš a Kristian Forro. "Reálny prieskum je, že mám 17 percent. Celé to bola hra, aby sa vytvoril falošný mýtus o favorizovanej dvojici Pellegrini - Korčok, ktorí sú z hľadiska politického ako siamské dvojčatá," vyhlásil prezidentský kandidát Štefan Harabin.

​No a iba s jeden a pol percentom skončil Andrej Danko. A takto by volili voliči SNS - Pellegrini, Harabin či Korčok, no a Danko tri percentá. "Skúsi to a uvidí, aké budú prieskumy. Urobí všetko pre to, aby neprepadol žiadny hlas," uviedol Roman Michelko, poslanec NR SR. "Čo chcete odo mňa počuť, že idem skočiť do Dunaja? Že Danko si to hodil z prieskumov AKO? Neriešim teraz prieskumy a v pondelok podám kandidatúru," reagoval kandidát Andrej Danko.

Korčok má zatiaľ vyslovenú podporu PS a neoficiálne vyslovenú podporu SaS. KDH a hnutie Slovensko si ešte nechávajú čas, či sa pre nich nenájde vhodnejší kandidát. Napriek tomu, aktuálne ich voliči takisto podporujú Korčoka. Kandidátky sa uzatvárajú do konca januára.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy