Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Kedysi významné laboratórium, dnes domov pre ľudí bez domova
Zdielať na

Kedysi významné laboratórium, dnes domov pre ľudí bez domova

BRATISLAVA / Neďaleko hlavnej železničnej stanice v Bratislave opäť horelo. Plamene zachvátili opustenú budovu, v ktorej prebývajú ľudia bez domova či políciou hľadané osoby. Problémom sú aj drogy a pohodené striekačky.

Kedysi vychýrené zdravotné stredisko pre pracovníkov železníc. "Boli tu veľmi profesionálne pľúcne ambulancie, napríklad na výskum TBC. Boli tu laboratória a pôsobili tu zubní lekári," priblížila históriu historička a etnologička Katarína Nádaská. Dnes budova, ktorú zachvátili plamene. 

Podľa zisťovateľa príčin požiaru šlo o manipuláciu s otvoreným ohňom, ktorý zapríčinila neznáma osoba. Plamene zachvátili strechu, ktorá je takmer na spadnutie. Pre hasičov ide o miesto, kde zasahujú pomerne často. Naposledy tu boli hneď v prvých týždňoch nového roka 2024, kedy sa ľudia bez domova snažili počas sychravého počasia zahriať. V tomto prípade vykurovacie teleso spôsobilo tlenie, ktoré sa podarilo behom chvíľky uhasiť. Plné ruky práce tu majú aj policajti. "Policajti v rámci výkonu služby vykonávajú previerky v danej lokalite najmä v súvislosti s pátraním po hľadaných osobách, nakoľko sa na tomto mieste zdržujú osoby bez domova," informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva v Bratislave Jana Šimunková. Len pred pár mesiacmi tu počas zásahu mestských policajtov museli z takýchto podmienok odobrať žene dve deti. "Príslušný orgán vykonal a vykonáva opatrenia SPODaSK v záujme maloletých detí a podal na súd návrh na neodkladné opatrenie," povedala vedúca tlačového a komunikačného oddelenia ÚPSVaR  Barbara Túrosová. Budova je vo vlastníctve súkromníka, a tak mesto má čiastočne zviazané ruky. Je tak otázkou času či sa budova nezrúti sama.

Súvisiace články