Oblačno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Vyhrážal sa mužovi zabitím. Dostal iba peňažný trest
Zdielať na

Vyhrážal sa mužovi zabitím. Dostal iba peňažný trest

SNINA / V centre mesta namieril počas dňa zbraň na muža a vyhrážal sa mu smrťou. Policajti dva dni strážili agresora v cele. Sudca mu za to uložil 300-eurový peňažný trest. Zisťovali sme, či je takýto mierny trest dobrým signálom v čase, keď sa takmer denne dejú násilné činy.

Namieril zbraň na muža v centre mesta a vyhrážal sa mu zabitím. Hrozili mu tri roky, no nedostal ani podmienku. Trest za nebezpečné vyhrážanie znel – 300 eur. Polícia skutok klasifikovala ako nebezpečné vyhrážanie. "Konanie nahnevaného muža vyvolávalo strach, nakoľko v tejto situácii nebolo možné z pohľadu ohrozeného muža určiť či išlo o reálnu zbraň, či len jej maketu," informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová. 

"To je jedno, či to bola paintballová zbraň alebo skutočná, tí ľudia, ktorí sa zľaknú môžu mať z tohto trvalé následky, musíme spoločnosť pred takýmito ľuďmi chrániť," reagoval bezpečnostný analytik Juraj Zábojník. Bezpečnostný analytik rozhodnutie súdu nespochybňuje, no je presvedčený, že v podobných prípadoch by mali byť tresty prísnejšie. "Určite to nie je dobrý signál do spoločnosti a ak to nezastavíme včas, tak sa nám to odzrkadlí veľmi negatívne a môže dôjsť k vážnej tragédii," doplnil analytik Juraj Zábojník. Súd pri ukladaní trestu reflektoval na návrh prokurátora na uloženie alternatívneho trestu. "Za súčasného priznania poľahčujúcej okolnosti, že obvinený sa priznal k spáchaniu trestného činu a tento oľutoval," uviedla hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji Ivana Petrufová. "Pravdepodobne sudca vyhodnotil vyhodnotil celý ten skutok možno aj vzhľadom na osobu samotného páchateľa, že nepredstavuje ďalej žiadne nebezpečenstvo," vysvetlila expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. Pre prípad úmyselného zmarenia peňažného trestu ustanovil súd obvinenému náhradný trest odňatia slobody v trvaní 6 mesiacov. "My si to nemôžeme dovoliť ako spoločnosť, dnes budeme niečo pardonovať a zajtra sa nám stane to, čo v Čechách a ešte možno horšie," vyjadril sa analytik Juraj Zábojník. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy