Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Prepadla sa už opravená vozovka. Hrozí, že jedinú prístupovú cestu na určitý čas uzavrú
Zdielať na

Prepadla sa už opravená vozovka. Hrozí, že jedinú prístupovú cestu na určitý čas uzavrú

RIMAVSKÁ SOBOTA / Pred vyše rokom rekonštruovali úsek cesty medzi obcami Pavlovce a Sútor. Dochádzalo tam totiž k pravidelným zosuvom pôdy. Časť vozovky sa však opäť prepadla. V najbližších dňoch – po geologickom prieskume - bude jasné, čo ďalej. Môže sa stať, že úsek na určitý čas uzavrú. Ide pritom o jedinú prístupovú cestu do obcí.

​Nerovnosť na ceste si všimol starosta krátko po Vianociach. Jazdný pruh dal okamžite uzatvoriť. Aj napriek tomu sa tu asfalt úplne prepadol. "Začalo to praskať a do týždňa sa urobila taká jama. Ona sa stále prepadúvala, na tom istom mieste," priblížila obyvateľka obce.

Asi 40-metrový úsek pritom rekonštruovali len nedávno. "V roku 2022 bolo v priebehu dvoch mesiacov realizované dočasné spevnenie cesty geobunkami. Dôvod aktuálneho prepadu zatiaľ nie je známy,informovala Martina Straková, BBRSC. "Robili veľa podloží, ale vidíte, že to nebolo dobre spravené. Mali tam urobiť nejaké odvodnenie," uviedla obyvateľka obce.

V pondelok 15. januára sa na mieste stretli zástupcovia kompetentných organizácií, aby dohodli ďalší postup. "Urobí sa geoprieskum a potom sa určia tie opatrenia, že čo sa tam bude vykonávať, aké opravy," objasnil Ivan Očenáš, starosta obce Belín.

Výsledky by mali byť známe už približne o mesiac. Hrozí však, že odborníci po prieskume zistia, že je nebezpečné tadiaľ jazdiť a prikážu zatvoriť aj druhý jazdný pruh, kým cestu opäť neopravia. "Potom budeme úplne odrezaní, pretože to je jediná cesta k nám," zdôraznila obyvateľka obce.

"Riešili sme aj možnosti obchádzkovej trasy. Sú tam dve možnosti - do svahu sa urobí taká obchádzka alebo druhá možnosť je obchádzka smerom na Sútor alebo na Bottovo, je tam taká cesta," priblížil Očenáš. Druhú možnosť si ale miestni predstaviť nevedia. "Nie je to asfaltka, to je kamenná cesta. Tam sa nedá ísť rýchlejšie ako 20 kilometrov za hodinu," objasnil vodič. "To by bolo pre nás úplne nemysliteľné," zhodnotila obyvateľka obce.

Súvisiace články