Skoro jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Policajti chcú vyššie príplatky. Vyhovie im ministerstvo?
Zdielať na

Policajti chcú vyššie príplatky. Vyhovie im ministerstvo?

BRATISLAVA / Na policajtov sa nevzťahuje zákonník práce, ale zákon o  štátnej službe, ktorý presne definuje ich platové podmienky. Aj keď policajti majú nárok napríklad na výsluhový dôchodok, oproti bežným zamestnancom majú aj nevýhody.

Príplatky za soboty, nedele, sviatky a nočné v rámci policajného zboru sa aktuálne nevyplácajú, aj keď v minulosti boli tieto príplatky priznávané rovnako ako to stanovuje zákonník práce. Dochádzalo ale k zneužívaniu v rámci plánovania služieb.

Niektorí policajti si vyberali služby, ktoré boli oveľa lepšie zaplatené a ostatným zostali služby bez príplatkov. Preto tieto príplatky nahradili paušálom. "Príplatok za štátnu službu v noci, v sobotu a v nedeľu a za sviatok boli zo zákona vypustené. Všetky tieto príplatky sa premietli do novej zložky platu – príplatok za nerovnomernosť času služby," informovalo Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky. "Je jedno, koľko služieb odrobíš, za mesiac je to 100 eur," priblížil policajt.

Policajti tak v porovnaní s bežnými zamestnancami, ktorí robia nočné, víkendy či sviatky, dostávajú podstatne menej. "Vychádza mu okolo 70 - 80 hodín nočných. Keď to porovnáme s tým, koľko berú ostatní zamestnanci za soboty, nedele a noc, štát tým pádom policajtov ochudobní o nejakých 300 - 400 eur mesačne," vysvetlil policajt.

Už od roku 2021 Odborový zväz polície upozorňuje na nedostatočnosť výšky tohto paušálneho príplatku. "Predkladali sme viacero návrhov tak, aby došlo k náprave a aby tento príplatok objektivizoval služby počas noci," informoval Pavol Paračka, predseda Odborového zväzu Polície SR. "Nemáme žiadnu vedomosť o predloženom návrhu na úpravu príplatkov za nočné a víkendové služby, ktoré mali byť policajnými odborármi predložené predchádzajúcemu ministrovi," uviedlo ministerstvo vo svojom stanovisku. Podľa Paračku majú od nového vedenia ministerstva prisľúbené, že sa budú zaoberať aj touto otázkou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy