Skoro jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Láska kvitne v každom veku. Svadbu si doprajú aj tie najstaršie ročníky
Zdielať na

Láska kvitne v každom veku. Svadbu si doprajú aj tie najstaršie ročníky

BRATISLAVA / Svadbu si posledné roky doprajú aj tie najstaršie ročníky. Už ani zďaleka neplatí pravidlo, že ženích a nevesta sú mladí ľudia. A raritou nie je už ani sobáš na lôžku. Dôvody na to sú rôzne. Jedným z nich je aj napríklad právne riešenie kvôli dedičstvu v prípade úmrtia partnera. Inde zasa úradné spečatenie dlhoročnej lásky a spolužitia.

V Komárne si za vlaňajší rok povedalo svoje áno 153 párov

Nie všetky odzneli v tejto miestnosti a nie všetky odzneli v sobotu. Cirkevných bolo 31 sobášov a 122 civilných, takmer polovica v pracovný deň. "September bol vlani najaktívnejší mesiac, mali sme 28 sobášov. Boli aj také zaujímavé prípady, že sa brali v nemocnici. Žili spolu už 30 - 40 rokov, ale v posledných dňoch života chceli mať ten vzťah," priblížil Béla Keszegh, primátor Komárna.

Vlani boli najstaršími mladomanželmi 89-ročný ženích a 79-ročná nevesta. Sobáš bol v ich panelákovom byte - aj s tortou, šampanským aj s povinnými insígniami. "Sú spolu asi 20 rokov. Chceli, aby tam bol ten vzťah oficiálny, boli veľmi milí," uviedol Keszegh.

Fotografka Zuzana má skúsenosť s mladými aj so zrelými novomanželmi. "Obidve vekové kategórie sú veľmi šťastné, aspoň v ten deň určite, a to sa ukáže aj na fotkách," priblížila fotografka Zuzana Surányi Makaryszynová.

Sobáše ľudí s vysokým vekom nie sú ojedinelé ani v Bratislave

Sobáše ľudí s vysokým vekom nie sú ojedinelé ani v Bratislave a podľa štatistického úradu sa dejú naprieč celým Slovenskom. Vlaňajší rok ešte úrad nemá spracovaný. V roku 2022 ich ale bolo niekoľko stoviek. "V priebehu roku 2022 sa vo veku 65 a viac rokov ženilo 467 mužov a 222 žien. Rekordérom ženíchom bol pán, ktorý mal 93 rokov a jeho ďalší dvaja kolegovia mali viac ako 79 rokov," ozrejmila Jana Morháčová, hovorkyňa Štatistického úradu SR. A predvlani nezaostávali ani nevesty. "Najstaršia nevesta na Slovensku mala 85 rokov a jej ďalšími nasledovníčkami boli nevesta vo veku 81 a 79 rokov," priblížila Morháčová.

Viacero takýchto sobášov bolo aj v bratislavskom Ružinove. "Je pre nich ten správny čas. Napríklad môžeme spomenúť taký z roku 2013, kedy ženích mal 94 rokov a nevesta mala 78. Tento sobáš sa uzatváral priamo u ich doma. Avšak musíme skonštatovať, že ženích o dva roky neskôr zomrel," uviedla Adela Vavrušová, Komunikačné oddelenie MČ Bratislava - Ružinov. Výnimkou nie je ani to, že aj v takom vysokom veku sa prídu zosobášiť priamo na úrad. "Spomenieme asi prípad z roku 2021, kedy ženích mal 93 rokov a nevesta mala 70 rokov," priblížila Adela Vavrušová.

Mladí sa sobášia neskôr

Pritom zmien v tejto oblasti nastáva viac. Mladí ľudia sa sobášia čoraz neskôr. Následne sa posúvajú rozvody až k päťdesiatnikom. A opätovné sobáše sa tak dostávajú do vyšších ročníkov. "Snúbenci v Starom meste čoraz viac uprednostňujú aj dni mimo víkendu. No a samozrejme, stále sú veľmi obľúbené zaujímavé dátumy," objasnila Veronika Gubková, hovorkyňa MČ Staré mesto Bratislava.  Panuje však aj ďalšie špecifikum. "V Starom meste je už takmer štvrtina manželstiev v podstate medzinárodných. To znamená, že minimálne jeden so snúbencov je cudzinec," dodala Gubková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy