Jasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Lyžiari odtrhli lavínu v Tatrách. Svedkovia desivé momenty natočili
Zdielať na

Lyžiari odtrhli lavínu v Tatrách. Svedkovia desivé momenty natočili

ZÁPANÉ TATRY / V Západných Tatrách v sobotu 13. januára skupina lyžiarov odtrhla lavínu. Dvoch z nich masa snehu zviezla dole žľabom. Horských záchranárov o tom informovali svedkovia udalosti, ktorí všetko natočili na mobilný telefón.

"Podľa videa usudzujeme, že dvaja ľudia boli strhnutí touto lavínou, neboli zasypaní a vyviazli bez zranení. Túto informáciu máme len od svedkov. Veríme, že to všetko dopadlo bez problémov," uviedlo Martin Bešinský zo Strediska lavínovej prevencie HZS.

Sobotňajšie slnečné počasie vylákalo do hôr množstvo skialpinistov. Obľúbená lokalita pod Troma kopami v Západných Tatrách nebola výnimkou. "Ten svah bol prelyžovaný viacerými ľuďmi a, bohužiaľ, v tomto konkrétnom prípade niekto trafil takzvaný hotspot, kde tá pokrývka je oslabená a odtrhol lavínu," vysvetlil Bešinský.

​Nešlo o prvú lavínu tohto roka

Podľa záchranárov zo strediska lavínovej prevencie, nešlo o prvú tohtoročnú lavínu v Žiarskej doline. "Jedna taká väčšia spadla z masívu Príslopu niekedy v noci zo 4. na 5. januára a zasypala aj prístupovú cestu na Žiarsku chatu," doplnil. Horskú službu o nej v skorých ranných hodinách informoval sám chatár. Záchranári lavínu prehľadali so psami aj pomocou prístrojov. Osoby v nej našťastie nenašli.

Podľa špecialistu na lavíny, sa s masou snehu neoplatí bojovať, skôr treba všetky sily využiť v okamihu, keď už lavína zastavuje. "Pretože vo chvíli zastavenia tej lavíny sneh stuhne a človek sa viac nepohne," dodal Bešinský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy