Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Lavína si nevyberá. Viete, ako sa na ňu pripraviť?
Zdielať na

Lavína si nevyberá. Viete, ako sa na ňu pripraviť?

VYSOKÉ TATRY / V horách už naplno vládne zima a k nej neodmysliteľne patrí nebezpečenstvo pádu lavín. Ohrození však nie sú len turisti, skialpinisti či horolezci, ale aj samotní záchranári, ktorí sa v prípade nešťastia snažia zasypaným pomôcť.

Záchrana ľudí zasypaných lavínou patrí medzi najnáročnejšie zásahy. Horskí záchranári stúpajú v teréne v rôznych podmienkach i po tme a netušia, čo presne ich tam hore čaká. Vedia len to, že niekto potrebuje ich pomoc. Myslia ale aj na to, že lavíny nerobia rozdiely medzi záchranármi a turistami, a že po jednej môže spadnúť aj ďalšia. 

Aj počas záchrany priamo na laviništi sú záchranári v priamom ohrození života, a preto nič nesmú podceniť. "Vždy je v tom lavínovom družstve určený takzvaný pozorovateľ, ktorý neustále pozoruje terén. Akonáhle by videl, že padá sekundárna lavína alebo niečo záchranárom hrozí, tak skríkne. Dopredu máme určené únikové zóny, takže všetci bežíme jedným smerom. Sondy ostávajú zapichnuté v snehu, aby sme sa potom, keď lavína preletí, mohli vrátiť na to miesto, ktoré už presondované máme," priblížil Igor Trgiňa, zástupca náčelníka HZS Vysoké Tatry.

Pri pátraní po zasypaných záchranárom pomáha dron, cez ktorý môžu zmonitorovať celé miesto nešťastia. Za každých podmienok sú s nimi aj ich cvičení štvornohí kolegovia. V rukách majú lavínové prístroje či sondy a lopatami ľudí spod masy snehu vykopú.

Záchranári radia - pred každou horskou túrou si pozrite aktuálnu situáciu na stránke Horskej záchrannej služby laviny.sk. Myslite ale aj na to, že masa snehu sa dá do pohybu nečakane a na rôznych miestach. "My robíme regionálnu lavínovú predpoveď, nerobíme lokálnu na jeden jediný svah," ozrejmil ​Marek Biskupič, riaditeľ HZS. "Po chaty sú žľaby, ktoré môžu zasiahnuť chodník aj s ľuďmi, takže dávajte si pozor," upozornil Michal Pipta, záchranár HZS Vysoké Tatry.

Okrem riadneho zimného výstroja si pribaľte aj zapnutý lavínový prístroj, lopatku a sondu. Ak pád lavíny prežijete, môžete zasypaným pomôcť, lebo kamarátska pomoc je kľúčová. Tá profesionálna totiž môže prísť až o pár hodín. "Šance toho zasypaného každou minútou neskutočne klesajú," zdôraznil Trgiňa.

Súvisiace články