Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Za vývoz odpadu výrazne ušetria. V obci majú zavedené digitálne váženie
Zdielať na

Za vývoz odpadu výrazne ušetria. V obci majú zavedené digitálne váženie

BEŠEŇOVÁ / Obyvatelia Bešeňovej na smetiach výrazne ušetria. Tí, ktorí poctivo triedili a tým pádom mali menej komunálneho odpadu, budú platiť menej. Je to vďaka digitálnemu váženiu smetí. Bešeňová ho spustila ako prvá presne pred rokom a dnes už prináša prvé pozitívne výsledky.

Na začiatku obec kvôli separácii zadovážila každému domu odpadové nádoby na sklo, papier, plasty a bio odpad. Každá domácnosť má na odpadových nádobách umiestnený čip s prideleným QR kódom.

Obsah smetného koša putuje na digitálnu váhu

Vďaka digitalizácii okamžite na obrazovke počítača na obecnom úrade vidia váhu a aj to, z ktorej domácnosti odpad pochádza. V obci teraz poctivo separujú, aby zmiešaného komunálneho odpadu mali čo najmenej.

Bešeňovčania si tento spôsob odvozu odpadu pochvaľujú. Podľa nich je spravodlivý. "Poplatky sú uhrádzané podľa váhy odpadu, nie je to paušál. Je to super," uviedol obyvateľ Bešeňovej. "Je to zatiaľ najspravodlivejší systém. Ak dobre triediš, my ti do 50 percent poplatku vrátime. Lebo jeden triedil, druhý netriedil nič. Keď je to na váhu, zaplatí toľko, koľko má. Je to ako vodné a stočné," priblížil Martin Baran, starosta Bešeňovej.

Niektorí starý systém zneužívali

Bešeňová je turistická obec s domami, ktoré slúžia na prenájom pre turistov. Viacerí ubytovatelia starý systém zneužívali. "Ak ste boli na paušál, na jeden vývoz ste mohli dať aj 5 nádob - najmä ten, kto ubytoval hostí," uviedol starosta.

Do Bešeňovej sa chodia inšpirovať aj starostovia z iných lokalít. "Chceme získať informácie. Starosta je priekopník, čo sa týka váženia odpadu," opísal Dušan Jendrašík, starosta Novote. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy