Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dusno v Košiciach: Polícia zasiahla proti odborárom
Zdielať na

Dusno v Košiciach: Polícia zasiahla proti odborárom

Na 20 minút chceli zastaviť dopravu, no nepodarilo sa im to. Namiesto toho voči štrajkujúcim vodičom MHD a Eurobusu zasahovala polícia. Na mieste bolo poriadne dusno. Neúspešný protest mal zaujímavú dohru. Za čas strávený mimo práce nedostanú vodiči plat.

Odborárom sa úplne nepodarilo na pol hodinu zastaviť mestskú hromadnú dopravu v Košiciach. Do štrajku sa mali zapojiť vodiči košického mestského dopravného podniku, ktorý v čase ohláseného štrajku zabezpečuje výpravu až 220 liniek, a spoločnosti Eurobus.

Keď odborári zablokovali vstup do areálu košickej autobusovej stanice zasiahli policajti a odvádzali štrajkujúcich preč:

Predsedu tamojšej miestnej odborovej organizácie Gustáva Hudáka zobrala polícia na výsluch. "Bol na polícii na vypočutí, no museli volať k nemu rýchlu zdravotnícku pomoc. Po zásahu má zranené koleno a na polícii mu prišlo zle, má pálenie v hrudi," informoval Predseda OZ KOVO Emila Machyna.

Zo vstupného areálu spoločnosti U. S. Steel Košice, odkiaľ sa po rannej zmene ponáhľa domov okolo 3 tisíc ľudí, električky odchádzali viac-menej plynulo, podobne aj autobusy. Mnohé boli označené plagátom s výrazným nápisom ŠTRAJK.

Odborári chceli štrajkom upozorniť na na negatívne zmeny doterajšieho Zákonníka práce, ktoré chystá vláda.

Vyjadrenie Dopravného podniku mesta Košice:

„Za vodičov, ktorí sa v čase od 14.30 do 15:00 zúčastnili štrajku a neplnili si svoje pracovné povinnosti sa všetkým cestujúcim ospravedlňujeme. Mrzí nás, že museli na svoje spoje čakať 30 aj viac minút. Zároveň sa chceme poďakovať tým vodičom, ktorí sa do tejto formy štrajku nezapojili a riadne si plnili svoje pracovné povinnosti. Zaznamenali sme jeden väčší incident - pri U. S. Steel. Chceli sme vykonať autobusový spoj náhradným vodičom, ktorý štrajk nepodporoval, ale štrajkujúci vodiči mu odmietli vydať vozidlo. Napokon odišli s 15-minútovým meškaním.“

Najčítanejšie správy