Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Predčasné penzie čakajú zmeny. Prísť by mohli už v januári
Zdielať na

Predčasné penzie čakajú zmeny. Prísť by mohli už v januári

BRATISLAVA / Desiatky tisíc Slovákov v minulom roku požiadalo o odchod do predčasnej penzie. Viaceré odvetvia hlásia akútny nedostatok zamestnancov - neobsadených pracovných miest je osemdesiat tisíc. Plné ruky práce má i Sociálna poisťovňa. Minister avizuje zmenu zákona a je možné, že ak sa nezmení podmienka 40 odrobených rokov, možno by sa mohla zvýšiť sankcia za skorší odchod do penzie. Konkrétny návrh ale zatiaľ na stole nie je.

Len za tri mesiace si žiadosť o skoršiu penziu podalo 32-tisíc ľudí, z toho viac ako 5-tisíc tak podľa údajov Sociálnej poisťovne spravilo v predvianočnom týždni. Za prvých desať dní nového roka bolo žiadostí 1 058. Minister Tomáš avizuje, že diskutujú o zmenách, keďže čísla za minulý rok boli extrémne vysoké. "Nemáme to ešte prediskutované na koaličnej rade, ale len doteraz bolo priznaných za minulý rok 18-tisíc predčasných dôchodkov," informoval Erik Tomáš, minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Diskusie sú zatiaľ neformálne

Diskusie sú zatiaľ neformálne medzi ministrom, odbormi a zamestnávateľmi, keďže tí hlásia veľké problémy s nedostatkom zamestnancov v doprave, energetike či potravinárstve a tiež v odvetviach kritickej infraštruktúry. "Niektorým profesiám trvá len zaškolenie tri roky. Nevieme obsadiť pozície, nevieme zamestnať ani Slovákov, ani cudzincov. Je veľká byrokracia, je to ako dýka do chrbta," Martin Hošták, generálny sekretár Republikovej únie zamestnávateľov "Ak sa príjme riešenie, za nás treba otvoriť debatu o celom dôchodkovom zabezpečení, vrátane stropov odchodu do dôchodku aj podľa náročnosti profesií," doplnila Monika Uhlerová, prezidentka Konfederácie odborových zväzov.

Že ostatná zmena ministra Krajniaka v predčasných penziách nebola najšťastnejšia konštatuje i opozícia. Ľudí v minulom i tomto roku motivovalo ísť do penzie skôr i mimoriadna valorizácia. Tým aj pri krátení dôchodku neprichádzajú takmer o nič.

Bude riešenie dočasné či trvalé?

A tak je otázka, či riešenie bude dočasné alebo trvalé a či pôjde o sprísnenie penalizácie alebo zmien pri možnosti pracovať popri predčasnej penzii. "Treba prijať nejaké riešenie a diskutovať o tom, ale odborne," zdôraznila poslankyňa NR SR Martina Holečková. "Treba osloviť zamestnávateľov, či majú nejakú náhradu nachystanú a či netreba viac peňazí do duálneho vzdelávania, pretože to sú väčšinou skúsení ľudia, ktorí odchádzajú do predčasného dôchodku a nebude jednoduché ich nahradiť," doplnil Ján Richter, poslanec NR SR a predseda Výboru NR SR pre sociálne veci.

Podpredsedníčka Výboru NR SR pre sociálne veci Simona Petrík si nemyslí, že v januári sa niečo predloží. "A ak by sa pristúpilo k zvýšeniu krátenia penzií a invalidných, čo je jedno z riešení, mohlo by to postihnúť práve tých, ktorí nechcú vybabrať zo systémom," priblížila.

Zmeny v skrátenom legislatívnom konaní

Minister avizuje, že zmeny by do parlamentu mohli prísť už v januári a v skrátenom legislatívnom konaní. "Ak sa dohodneme v koalícii, vstúpime do toho a v januári predložíme v skrátenom konaní," uviedol Tomáš. To sa ale pri tejto téme nepozdáva nielen opozícii, ale ani predsedovi sociálneho výboru. "V žiadnom prípade by nebolo dobré, aby takéto zákony šli v skrátenom legislatívnom konaní. Tam treba dať všetkým zainteresovaným široký priestor," zdôraznil Richter.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy