Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Po pohrebe dieťaťa na úrad práce: Na opatrovateľov štát stále zabúda
Zdielať na

Po pohrebe dieťaťa na úrad práce: Na opatrovateľov štát stále zabúda

BRATISLAVA / Predstavte si, že sa roky staráte o ťažko choré dieťa, bez oddychu, 24 hodín denne. A potom sa musíte nielen rýchlo vysporiadať s tým, že ho musíte pochovať, ale do mesiaca si musíte nájsť prácu, aby ste uživili seba a rodinu. Štát totiž rodičom, ktorí poberajú opatrovateľské, dáva túto dávku iba ďalší mesiac po odchode blízkeho. Potom už nemajú nárok ani na dávku v nezamestnanosti.

Dominik bol zlaté dieťa, usmievavé, nerozprával, bol plienkovaný, polohovaný, kŕmený. Mal epileptické záchvaty trikrát do mesiaca. Starostlivosť o neho bola namáhavá. 25 rokov dennodenná starostlivosť o dieťa s detskou mozgovou obrnou. Dominik odišiel na druhý svet a jeho mama, ktorá sa oňho 24 hodín denne roky starala, ostala zrazu pred otázkou, čo ďalej. "Teraz po tých 25 rokoch ja nemám nárok ani na podporu. Tak to je smutné," uviedla Dominikova mama Anna.

Na tento problém sme poukazovali už pred rokmi. Opatrovatelia stále cítia nespravodlivosť. Teraz sa o tom na vlastnej koži presvedčila aj pani Anna. "Je to viacej ako zamestnanie, keď sa 24 hodín staráte o bezvládneho," opísala. Prípad Michala z Ražnian na východe Slovenska, ktoré ho choroba pripravila o zdravie a napokon aj o život je aj smutným príbehom o tom, ako dokáže choroba finančne zruinovať rodinu.

Opatrovateľský príspevok je len slabou náplasťou

24-hodinová opatera bez nároku na dovolenku. Anna to vníma ako nespravodlivosť. "Ja to vnímam, že som bola jeho mama. Len je to nespravodlivé takto dopadnúť, že teraz nemám nárok na nič," povedala Anna. Pritom opatrovatelia sa o blízkych starajú za takú sumu, za aké by sa o nich nedalo postarať v zariadeniach, čo si uvedomujú aj politici.

Oslovili sme všetkých. Viacerí sa venovali navýšeniu opatrovateľského, ale tento konkrétny problém nevyriešili. Exminister Krajniak vôbec nereagoval, posledná ministerka úradníckej vlády, ktorá ale bola predtým aj štátnou tajomníčkou, odpísala, že nemala možnosť navrhovať legislatívu. Za Jána Richtera, ktorý bol ministrom dvakrát, sa vyplácanie dávky navýšilo iba o mesiac. Dnes už z poslaneckého kresla ale hovorí o potrebe zmeny.

Jana Žitňanská opakovane navrhovala zmenu, ak nemôže byť opatrovateľ poistenec štátu, aspoň predĺžiť poberanie opatrovateľského, aby si stihli nájsť novú prácu. Ministerstvo mamičke odporučilo odkonzultovať jej prípad s úradom práce. Opatrovatelia ale zatiaľ ťahajú za kratší koniec, hoci ich služby sú pre štát výhodou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy