Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Dve obce úplne odrezal zosunutý svah. Bahno bolo vyše kolien
Zdielať na

Dve obce úplne odrezal zosunutý svah. Bahno bolo vyše kolien

OKRES BANSKÁ BYSTRICA / Výdatný dážď spôsobil problémy na strednom Slovensku. V sobotu 6. januára popoludní sa zosunul ťažký svah na cestu medzi obcami Baláže a Priechod. Masa blata a zeminy spôsobili, že do obce s takmer 250 obyvateľmi sa nedalo dostať.

Veľká masa sa odtrhla zo svahu, dostala sa na hlavnú cestu a časť skončila po niekoľkých metroch až v potoku. Na ceste bolo bahna toľko, že bola neprejazdná. Nedalo sa tadiaľ prejsť ani na pešo, bolo ho vyše kolien. "Keď sa človek na to pozrie, to musel byť riadny zosuv, lebo v tom koryte je všetko od bahna. Jediné šťastie je, že tadiaľ nešlo žiadne auto a nikomu sa nič nestalo," povedal Vladimír Samson, z Banskobystrickej regionálnej správy ciest. 

Príčinou bol pravdepodobne aj odmäk

"Od Vianoc máme sústavný odmäk. Sneh, ktorý napadal, sa od Vianoc rozpustil, pôda sa nasýtila vlhkosťou a tri dni, tri noci prší, takže toto všetko spôsobilo, že sa odtrhol svah," vysvetlil starosta obce Priechod Martin Turčan. 

Obec Baláže s takmer 250 obyvateľmi zostala bez hlavnej prístupovej cesty. Na mieste pracovali ťažké mechanizmy. Pod zosuv sa zrejme podpísal hustý dážď v posledných dňoch. "Je to ťažké odhadnúť, koľko toho bolo. Bol som sa pozrieť hore a bolo toho dosť veľa," opísal Samson.

Cesta z Priechodu smerom na Baláže bola uzavretá niekoľko hodín. "Situácia si vyžiadala obmedzenia v doprave medzi priechodom a Balážmi. Odstraňovanie trvalo viac ako dve hodiny a neboli zistené žiadne poškodenia," upresnila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Petra Kováčiková. Stále prší a objavujú sa preto obavy, či sa zosuv nezopakuje. Všetko by mohlo zmeniť chladné počasie v nadchádzajúcich dňoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy