Skoro jasno
15°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Elektrina na kredit vyriešila problém s neplatičmi. Aké benefity ponúka?
Zdielať na

Elektrina na kredit vyriešila problém s neplatičmi. Aké benefity ponúka?

SABINOV / Elektrina na predplatený kredit. Takýto produkt sa osvedčil samospráve Sabinova. Vyriešil sa tým problém s obyvateľmi lokality, v ktorej neuhrádzali faktúry. Projekt s elektrinou na kredit realizuje Východoslovenská distribučná už niekoľko rokov. Osvedčil sa aj v najväčšej rómskej osade na Slovensku. Napojených je takto už viac ako 800 domácností.

"Elektromery sú chránené systémom antivandal," informoval energetik mesta Sabinov Jozef Ščecina. V systéme je poriadok a disciplína. Každý má prehľad o tom, koľko predplateného kreditu mu ostane. Vymáhanie nezaplatených faktúr za elektrinu je minulosťou. Teraz v tom majú prehľad aj tí, ktorí platia pravidelne. "Moja svokra zajtra dostane peniaze a elektrinu zaplatí," povedal obyvateľ mesta Jaroslav. Podľa primátora Sabinova sa ľudia na systém nesťažujú. "Ľudia si to chvália, už mi chodia aj SMS správy. Je to pre nich výhodné," dodal. 

Sabinov nie je prvá lokalita, kde sa zaviedla elektrina na kredit

Je to nielen dobrý nástroj voči neplatičom, ale aj proti úžere. Legendárny rozhovor kolegu Matúša Gavláka a pani, ktorá hovorila "tukabel", vyriešil aj takzvané čierne odbery. Pani chcela upozorniť na fenomén jedného odberu a naňho po kábloch napojených užívateľov. Vďaka tomto projektu sú čierne odbery minulosťou. 

"Tento produkt pomáha samospráve pri udržiavaní platobnej disciplíny, učí nájomníkov rozumne hospodáriť, chráni majetok obce a pomáha udržať elektrické zariadenie v prevádzkyschopnom stave," informovala hovorkyňa Východoslovenskej distribučnej Andrea Danihelová. Na každom elektromery je vidieť reálny stav. "Máme zvýhodnenú tarifu. Súčet predplatenej elektriny sa rovná súčtu na centrálnom elektromery," priblížil primátor Sabinova. 

Od elektriny odpojili tých, ktorí nezaplatili

Opätovné pripojenie aj s revíznou správnou vyjde draho. Mnohí sa preto napájali nelegálne. "Najväčší benefit tohto produktu je v bezpečnej elektroinštalácii, pretože už nie je možné napojiť sa na nemerané časti elektrickej inštalácie a nie je možné ani distribuovať elektrinu iným domácnostiam," ozrejmila Danihelová.

Obyvateľka Sabinova pani Eva si to pochvaľuje. Kredit si nabije vždy, keď dostane dôchodok. Nájdu sa aj ľudia, ktorí žiadajú, aby sa kredit dal dobíjať z pohodlia domova. "Nevýhoda je, že sa to nedá nabiť cez internet," potvrdil obyvateľ mesta. "Systém je nastavený tak, že ak kredit príde cez víkend, vypne sa až v pondelok," uzavrel primátor Repaský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy