Skoro jasno
14°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Problém s kupovanými záverečnými prácami. Ministerstvo plánuje zmenu
Zdielať na

Problém s kupovanými záverečnými prácami. Ministerstvo plánuje zmenu

BRATISLAVA / Nechce sa vám písať bakalárka, či diplomovka? A máte 800 až 1 000 eur? Tak potom žiaden stres. Internetová stránka ju urobí za vás. Má to však háčik. Nie je to legálne. Napriek tomu tresty neprichádzajú. Problém je taký vážny, že ministerstvo školstva rozmýšľa nad zmenou systému záverečných prác.

​Bolo to až prekvapivo jednoduché. Našli sme si stránku, ktorá sa chváli kvalitou, originalitou a profesionalitou. Má na webe presný cenník a dokonca varuje pred konkurenciou, ktorá vás údajne podvedie. Za 5 minút sme vyplnili formulár s témou našej bakalárskej práce a voilá, o pár hodín neskôr prišiel mail.

"Po zvážení všetkých skutočností ako je termín a náročnosť práce by sme Vám vedeli ponúknuť cenu 840 €. Cenová ponuka platí 24 hodín. V cene máte napísanie celej práce od titulnej strany až po použitú literatúru. Zadarmo Vám ponúkame prípravu záverečnej obhajoby v hodnote 300 € a zodpovedanie oponentských otázok v hodnote 150 €," znelo v správe od danej spoločnosti.

Hrozí pokuta vo výške desiatok tisíc eur

Je to legálne? Túto otázku si firma sama kladie na svojej stránke, no odpoveď sme nenašli ani tam a ani v reakcii na ďalšiu správu. "Z našej strany sa môžete spoľahnúť na plnú diskrétnosť. No prosíme, aby ste v prípadných dokumentoch neuvádzali osobné údaje. Tak sa len uisťujeme v 100% anonymite," uviedla spoločnosť vo svojej správe. 

A keď sme sa spýtali už oficiálne, z firemného mailu, spoločnosť na svojej práci nič nezákonné či neetické nevidela. Na našu citáciu zákona o vysokých školách neodpovedala. "Takéto konanie je považované za akademický podvod a je za to možné uložiť správny delikt a ten až v rozsahu od 10-tisíc do 50-tisíc eur," uviedol advokát Milan Ficek.

Takýto podvod je ťažké odhaliť aj dokázať

Podľa policajného prezídia si to musia ustrážiť školy. Konať môžu iba na ich podnet. Oficiálna policajná databáza s presným počtom takýchto hlásení neexistuje, no aspoň približnú odpoveď nám dá samotná stránka. Chváli sa tým, že s ňou spolupracuje až 1 500 špičkových autorov, pričom už mali dokopy napísať až 30-tisíc záverečných prác. A to sa rozprávame len o jedinej, konkrétnej, spoločnosti.

"Sú to šokujúce čísla poukazujúce na to, aký obrovský je ten rozsah a potom si zoberte, čo sú to za odborníci v praxi, keď nevedia ani len dať dohromady záverečnú prácu a preukázať, čo sa naučili a vy potom s nimi v rôznych sférach života prichádzate do kontaktu," podotkol Adam Solga, vysokoškolský pedagóg na Univerzite Komenského v Bratislave. Dôvody, prečo o týchto prípadoch nepočujeme, sú primárne dva. Po prvé, takýto podvod je veľmi ťažké nielen odhaliť, ale aj dokázať. A navyše, nie je žiadnym tajomstvom, že z už spomínaných 1 500 autorov je minimálne pár stovák pedagógov. Títo jedinci tak poukazovať na vlastné činy nebudú.

Na stole je systémová zmena Ministerstva školstva

Téma hýbe celým rezortom. Nedávno obmenil kritériá písania prác a v dvoch prípadoch už firmy platili desaťtisícovú pokutu. No na stole je už aj systémová zmena, ktorá by takéto konanie znemožnila. "Vedenie ministerstva školstva sa tejto téme aktívne venuje na viacerých platformách. Jednou z možností, nad ktorou uvažujeme, je aj zmena spôsobu vypracovávania záverečných prác," informovala Dagmara Al-Khaldi Mičeková, hovorkyňa Ministerstva školstva.

"Aj dnes ak pracujete dôsledne so študentom, ak si pri obhajobách dáte záležať, tak sa do istej miery tento jav dá eliminovať. Celkom by ho eliminovalo práve to, ak by sa pristúpilo k radikálnej reforme," dodal Solga. A za rohom číha ďalší problém, ktorí budú musieť čoskoro riešiť všetci - polícia, ministerstvo aj pedagógovia. Už o pár rokov naplno uvidíme, čo spraví s akademickým prostredím umelá inteligencia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy