Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
O "dobrom" manželstve: Minister Juraj Blanár bol na prvej oficiálnej návšteve Maďarska
Zdielať na

O "dobrom" manželstve: Minister Juraj Blanár bol na prvej oficiálnej návšteve Maďarska

BUDAPEŠŤ / Minister zahraničných vecí Slovenska Juraj Blanár sa v Budapešti oficiálne stretol s rezortným kolegom Péterom Szijjártóm. Okrem spoločného názoru na ilegálnu migráciu si pochvaľovali skvelé vzťahy, čerpanie cezhraničných eurofondov i boj za zachovanie jadrovej energie. Minister Blanár hovoril o tom, že Slovensko vráti k naplneniu suverénnej zahraničnej politiky. A prípadné rozdielne názory na niektoré veci podľa ministra Sijjártóa vraj patria aj k dobrému manželstvu.

Prvá oficiálna návšteva ministra zahraničných vecí Juraja Blanára u našich južných susedov sa niesla v znamení oceňovania mimoriadne dobrých vzťahov.

"Ja si myslím, že vzťah týchto krajín nikdy nebol taký dobrý ako teraz," uviedol minister zahraničných vecí Maďarska Péter Szíjjartó. "Veľký dôraz kladieme na dobré susedské vzťahy. Slovenská republika sa vráti k napĺňaniu suverénnej zahraničnej politiky," vyjadril sa minister zahraničných vecí Juraj Blanár. "Obe krajiny majú teraz také vlády, ktoré majú záujem na rozvíjaní týchto dobrých vzťahov," dodal Péter Szíjjartó. Ministri zahraničných vecí prezentovali aj rovnaký pohľad na vojnu na Ukrajine. "Nebudeme podporovať to, aby tento konflikt pokračoval dodávaním zbraní zo skladov OS SR," dodal Blanár. "Obe krajiny súhlasia, že vojna na Ukrajine nemá riešenie na bojisku," povedal Péter Szíjjartó.

Krajiny podľa ministrov nerozkmotril ani rozdielny postoj k podpore 50-miliardového európskeho balíčka na pomoc Ukrajine. "Slovensko hlasovalo „za“ a my „nie“, to medzi nami nespôsobuje žiadne konflikt," komentoval minister zahraničných vecí Maďarska. "Tento balík musí slúžiť predovšetkým na nevojenské účely," komentoval Blanár.

Obe krajiny chcú pokračovať v rozvíjaní pohraničných infraštrukturálnych aktivít, stavania ciest, mostov spájajúcich obe krajiny. Obaja ministri sa vyjadrili aj k porušeniu Viedenského dohovoru v diplomacii v súvislosti s nákupom nehnuteľností na Slovensku zo strany Maďarska. "Som veľmi rád, že povedal, že tieto veci sa napravia a budeme sa vzájomne informovať," dodal Blanár.

"Ja chápem, že na oboch brehoch Dunaja sú takí, ktorí majú záujem na zhoršení bilaterálnych vzťahov, ale my sa budeme usilovať o dobré vzťahy," zakončil Péter Szíjjartó. Ďalšia oficiálna návšteva Maďarska je naplánovaná v polovici januára, keď sem zavíta premiér Robert Fico.

Súvisiace články