Zatiahnuté
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Novinka leteckých záchranárov: Umožní im rýchlejšie lokalizovať pacienta v teréne
Zdielať na

Novinka leteckých záchranárov: Umožní im rýchlejšie lokalizovať pacienta v teréne

VYSOKÉ TATRY / Leteckí záchranári prichádzajú s novinkou, ktorá im umožní rýchlejšie lokalizovať pacienta v teréne. Už počas letu na miesto nešťastia môžu s volajúcim četovať alebo priamo vidieť oblasť, kde sa nachádza.

​Aj pre leteckých záchranárov je najdôležitejšie dostať sa k pacientovi čo najskôr. Nové technológie im to uľahčia. Špeciálny portál sa sprístupní hneď ako príde volanie o pomoc. "Je dôležité, aby mal človek zapnuté aspoň minimálne dáta, ale to ho upozorní aj tá SMS. Tá mu príde na základe jeho volania na tiesňovú linku," informovala Iveta Križalkovičová, riaditeľka a lekárka VZZS ATE Poprad.

Volajúci dostane spätne SMS s pokynmi. "Keď si otvorí správu, je tam link. On si tú SMS len prečíta a klikne na link. Ďalej už nemusí robiť nič, pretože my s ním už nemusíme komunikovať, nám sa zobrazí, kde sa nachádza," priblížila Križalkovičová.

Posádka vrtuľníka tak vidí presnú polohu volajúceho. Ten nemusí zadávať súradnice GPS. "Keďže tie súradnicové systémy sú pre laika veľmi komplikované, bolo ťažké to čítať. Mnohokrát došlo aj k tomu, že volajúci nesprávne prečítal súradnice a mohli sme letieť niekde inde," ozrejmila Križalkovičová.

Novinka tak uľahčí posádke vrtuľníka rýchlejšie lokalizovať postihnutého v rôznych terénoch na celom území Slovenska - v lesoch či dokonca v obciach, kde nie je vždy jasné popisné číslo domu.

Aj pri minimálnom signáli je možné s volajúcim četovať a dokonca kliknutím na link, ktorý operačné stredisko pošle, môže posádka priamo vidieť miesto nešťastia. "Je to perfektná pomoc aj pre pilotov, keď to počasie bude nie veľmi jasné. Dokážu ukázať pilotovi, aké tam je počasie. Pre posádku to bude super, lebo dokážu ukázať napríklad rozsah zranení pacienta, aby sme vedeli, na čo sa máme pripraviť. Takisto budeme vidieť terén, kde sa ten človek nachádza," priblížila Križalkovičová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy