Oblačno
11°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Ples bez kvapky alkoholu: So závislosťou bojovali tancom
Zdielať na

Ples bez kvapky alkoholu: So závislosťou bojovali tancom

BRATISLAVA / Slováci pijú veľa. Vo svetových rebríčkoch spotreby alkoholu pravidelne obsadzujeme popredné priečky. Na hlavu vypijeme približne jedenásť a pol litra čistého alkoholu, pričom svetový priemer je šesť. Mnohí mimoriadne často obracajú poháriky v predvianočnom a novoročnom období - teda v čase trhov, firemných večierkov i samotných sviatkov. Zabávať sa však dá a aj inak. Dôkazom je ples, na ktorom nebola ani kvapka alkoholu.

"Dnes je taký sviatok pre ľudí, ktorí sa rozhodli žiť triezvo," vysvetlila Jana Žemličková, riaditeľka sanatória AT. Je to akcia všetkých abstinujúcich klubov v Bratislave. "Keď si aj všimnete tie poháre nemajú ani stopku, takže my deklarujeme, že sa úplne odlišujeme od tohto typu zábavy," poukázal člen klubu abstinujúcich alkoholikov. 

Zdieľanie problémov im dáva sila

Socializácia a stretávanie sa s ľuďmi s podobným príbehom pomáha. "Vzájomne si odovzdávame energiu pre nový život, lebo mnohí tí ľudia si prešli peklom," vysvetlila riaditeľka. "Keď som už išiel, veľa hraníc padalo. Jednou z tých hraníc bola, keď som si sadol opitý za volant. Ja som si neuvedomoval, aké problémy robím, ale tí najbližší si to uvedomovali," uviedol ďalší člen. 

Bežný Slovák si pravdepodobne bez alkoholu zábavu predstaviť ani nevie. Ľudia, ktorí sa zúčastnili plesu abstinentov v Bratislave dokázali, že sa to dá. "Spoločnosť má stále veľmi akceptujúci a tolerujúci postoj k alkoholu,"  vysvetlila Ivana Orlický, terapeutka Centra pre liečbu drogových závislostí.

Súvisiace články