Oblačno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Ministerstvo dopravy chce urýchliť výstavbu diaľnic. Pripravuje nový zákon
Zdielať na

Ministerstvo dopravy chce urýchliť výstavbu diaľnic. Pripravuje nový zákon

BRATISLAVA / Na Slovensku trvá postavenie diaľnice - od začiatku procesu až po odovzdanie do užívania - 14 rokov. V Poľsku to ale dokážu za 8 rokov. Nové vedenie rezortu dopravy to chce zrýchliť.

Jeden z legendárnych nesplnených politických sľubov znie, že diaľnica spojí Bratislavu s Košicami do roku 2010. Vyriekol to Robert Fico, keď bol prvý raz premiérom. Minister dopravy jeho štvrtej vlády radšej žiadne sľuby dávať nechce. "Ak sa bavíme aj o druhej rúre tunela Branisko, tak realisticky je to rok 2032," uviedol Ondrej Matej, riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo. 

Jednou z priorít súčasného vedenia rezortu dopravy je urýchliť výstavbu autostrád. A nielen ich. "Nie je to primeraná doba. Tu by som nerád chodil okolo horúcej kaše. Je to dôsledok niečoho, čo sa tu strašne zaužívalo - a to je to, že si neveríme. Tým pádom mnohé veci predražujme a naťahujeme v čase. Napríklad tým, že vysúťažujeme veľmi krátke úseky diaľnic," priblížil bývalý minister dopravy Pavol Lančarič.

"My máme strašne zložitý legislatívny proces povoľovania a bežne sa stane, že prepadne stavebné povolenie," doplnil Matej. "Na ministerstve pracujeme na novom zákone o nadradenej infraštruktúre, ktorého cieľom je výrazne zrýchliť prípravné konania na všetky veľké stavby národného významu. Ide o diaľnice, železnice, obchvaty či o iné veľké infraštruktúrne projekty,"  informovala Petra Poláčiková, hovorkyňa Ministerstva dopravy SR.

Zákon by chceli predložiť do parlamentu začiatkom budúceho roka. "Treba už definitívne splniť termíny na dostavbu aspoň tých častí diaľnice D1, ktoré sú vo výstavbe, čiže tunel Višňové a tunel Čebrať," zdôraznil Matej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy