Jasno
35°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Mnohé obce a mestá sú v zúfalej finančnej situácii. Platiť majú tisíce, na účtoch nemajú nič
Zdielať na

Mnohé obce a mestá sú v zúfalej finančnej situácii. Platiť majú tisíce, na účtoch nemajú nič

BRATISLAVA / Samosprávy žiadajú od vlády stovky miliónov eur. Bez nich vraj rozpočty na budúci rok neposkladajú. Teda, aspoň nie tak, aby ľudia nepocítili škrty na vlastnej koži. Tvrdia, že bývalý kabinet im uškodil a je na zodpovednosťou toho súčasného, aby to napravil. V najhoršom prípade pôjdu do rozpočtového provizória a okresať by museli viaceré funkcie. Niektoré obce a mestá však živoria už teraz. A nezaplatených faktúr je čoraz viac.

Samosprávne organizácie vyhlásili spoločnú tlačovku, od vlády chcú peniaze. Bez nich to vraj v rozpočtoch pocítime všetci. "Pol miliardy je požiadavka ZMOS-u, 155 miliónov je požiadavka SK8," informoval Jozef Božik, predseda ZMOS a primátor Partizánskeho. "Tá suma, ktorú žiadame, nie je vystrelená od brucha, my žiadame len to, čo nám predchádzajúca vláda vzala," uviedol podpredseda ZMOS a starosta Ružinova Martin Chren.

Sťažujú sa hlavne na daňový bonus, ktorý vzišiel z prídavkov na dieťa. "To, čo sme im zobrali, sme im aj vykompenzovali. Teraz nech si pýtajú od svojich, lebo ZMOS to je absolútna väčšina smeráckych a hlasáckych starostov, tak nech si pýtajú od tých svojich zlodejov, ktorí vládnu," povedal bývalý premiér Igor Matovič.

Samosprávy sa zhodli na spoločnom postupe. Budúci týždeň je na pláne rokovanie s ministerstvom financií. To potvrdilo, že s nimi komunikuje, no návrh za stovky miliónov eur zatiaľ komentovať nechce. Ak sa nedohodnú, mnohým obciam či mestám hrozí rozpočtové provizórium. Ako prvé by za obeť padlo spravovanie športu či kultúry. Tam sa to ale skončiť nemusí, prísť môžu napríklad ťažkosti s mestskou hromadnou dopravou či stavom ciest.

"Tí ľudia to pocítia a budú nadávať na nás, na mestá a obce, hoci my za to, samozrejme, nemôžeme," ozrejmil Vladimír Maňka, primátor Zvolena. V Bratislave zatiaľ nebijú na poplach. "O návrhu rozpočtu hlavného mesta budú mestskí poslanci rokovať vo štvrtok, každopádne predkladaný návrh rozpočtu je pripravený ako vyrovnaný, teda celkové príjmy sa rovnajú výdavkom," avizoval hovorca mesta Bratislava Peter Bubla. No niekde už teraz hľadajú východiská len ťažko.

Dedina má problém s vyplácaním miezd a odvodov

Dedina Mládeže má viac ako 400 obyvateľov. Aj keď dobre gazdovali, na účte majú tisíc eur. V 250-tisícovom rozpočte im chýba aspoň 30-tisíc. "Musíme vybaviť úver, aby sme vedeli vyplatiť faktúry, máme problém aj s vyplatením miezd a odvodov, a to je už začiatok konca," vyjadrila sa Gabriela Gönczölova, starostka obce. Dôvodom sú vysoké režijné náklady a malé podielové dane.

"Tie máme také znížené, že z toho ani základné fungovanie obce nevieme zabezpečiť v budúcnosti," dodala. Podobné problémy, aj keď väčšinou nie v takýchto extrémoch, trápia samosprávy po celom Slovensku. Ani žiadané vládne dotácie nevyriešia všetky. Bez nich ale združenia avizujú katastrofu. "Zabudnite na investície, a ak budú rozpočtové provizória dlhodobo pretrvávať, zabudnite aj na čerpanie eurofondov," uviedol predseda SK8 a trnavský župan Jozef Viskupič. A tak by sme videli ešte väčšie navýšenie investičného dlhu. Experti odhadujú, že na vyrovnanie stavu nám chýba 40 miliárd eur. ZMOS aj SK8 veria, že vláda ich vypočuje, a to, keďže ich rozpočet časovo tlačí, čo najskôr.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy