Zatiahnuté
12°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Zastavme násilie na ženách: Obete prišla podporiť stovka osobností
Zdielať na

Zastavme násilie na ženách: Obete prišla podporiť stovka osobností

BRATISLAVA / 25. november je medzinárodným dňom za odstránenie násilia páchaného na ženách a dievčatách. Medzi študentov Obchodnej akadémie z Bratislavy prišla diskutovať aj prezidentka Zuzana Čaputová. Študentov prekvapili najmä hrozivé štatistiky o tom, koľko žien a dievčat zažíva násilie.

​​Počet prípadov násilia na ženách stále neubúda. Obetiam násilia mnohé známe tváre odkázali, že držia s nimi. Myšlienku prišli podporiť do Prezidentského paláca. "Sme s vami, ak môžeme, tak pomôžeme. Prosím, nájdite silu odísť. Nezotrvávajte vo vzťahu, kde je prítomné násilie," odkázala herečka Tatiana Pauhofová. Hlava štátu sa k problematike vyjadrila tiež. "Takmer polovica našich žien zažila počas svojho života psychické, fyzické alebo sexuálne násilie zo strany svojho partnera. Za uplynulých 6 rokov sme stratili 52 žien, ktoré zavraždil ich partner," skonštatovala. 

Keď ženu nezbiješ, akoby si roľu nepohnojil 

"Nevytvárame skrátka vhodné podmienky pre ženy na to, aby išli nahlásiť agresora. A keď ako muži môžeme vyjadriť takto podporu, tak prečo nie?" odpovedal influencer Fero Joke. "Muži od 19. storočia opakovali v krčme, že keď ženu nezbiješ, akoby si roľu nepohnojil. Proti tomuto všetkému musíme ísť," vyjadrila svoj názor herečka Magdaléna Vášáryová.

Obete často nemajú odvahu, nesprávne vinia seba, alebo sa od násilníka boja odísť z ekonomických dôvodov. Kontakt na pomoc získate na polícii, internete, či linke pre týrané ženy. "Organizácia ako my pomáha anonymne. Žena sa nemusí báť, že to bude niekde zverejňované," uviedla riaditeľka Centrum Nádej Adriana Havašová. Ako pomôcť v rôznych situáciách prišli dnes stredoškolákom vysvetľovať odborníci aj s ministrom školstva a prezidentkou Zuzanou Čaputovou. "Máte právo poprosiť a požiadať o pomoc, či už kamarátov alebo dospelého človeka, ktorému dôverujete," predniesla hlava štátu. 

Študentka sa k prednáške vyjadrila po jej skončení. "Je to téma, ktorá sa skoro vôbec nerozoberá. Toto bolo veľmi poučné a spravené zaujímavým štýlom," povedala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy