Skoro jasno
18°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Alkohol za 100-tisíc eur a mnoho ďalších nejasností. Sulík má problém s výstavou Expo
Zdielať na

Alkohol za 100-tisíc eur a mnoho ďalších nejasností. Sulík má problém s výstavou Expo

BRATISLAVA / Nehospodárne a nezákonne vynaložené prostriedky za minimálne 630-tisíc eur. Takýto účet vystavil Najvyšší kontrolný úrad ministerstvu hospodárstva pod vedením Richarda Sulíka za výstavu Expo v Dubaji. Kontrolóri upozorňujú, že účet môže byť ešte vyšší, pričom svoje zistenia postúpili orgánom činným v trestnom konaní. Šanca, že štát získa peniaze späť, je prakticky nulová. Sulík sa chce vyjadriť neskôr.

Neschopnosť ukončiť a vysťahovať výstavu a ľudí z Dubaja včas – viac ako 330-tisíc eur. Nevyužitá projektová dokumentácia na pôvodne vlastný pavilón – viac ako 140-tisíc eur. O číslach informoval predseda Najvyššieho kontrolného úradu Ľubomír Andrasyy.

"My sme už nemali možnosť stavať, už bolo neskoro, lebo predošlý komisár s tým neurobil nič," uviedol Richard Sulík, bývalý minister hospodárstva. No je tu aj neuhradený podnájom reštaurácie za 62-tisíc eur či ubytovanie neoprávnených osôb v apartmánoch hradených ministerstvom za 164-tisíc. "Ako sa nakladalo s alkoholom, ktorý bol kúpený za štátne peniaze, v sume viac ako 107-tisíc eur," dodal Andrasyy.

K tomu treba prirátať 400-tisíc eur, o ktoré sa rezort hospodárstva už súdi. Ale aj nakúpený nábytok či technické zariadenia za 1,1 milióna, ktoré ležia úhorom v skladoch ministerstva. A podľa Najvyššieho kontrolného úradu v lufte môže lietať ďalších vyše dva milióny eur, "ktoré boli poskytnuté obchodnej spoločnosti, ktorá sa spolupodieľala na aktivitách nášho pavilónu," povedal Ľubomír Andrasyy.

"Potvrdili sa moje slová, že to bola čisto žúrka SaS," komentoval Igor Matovič, bývalý premiér a minister financií. "Som presvedčený, že náš pavilón bol medzi úspešnými, že to bola dobrá prezentácia Slovenska," uviedol Marián Viskupič zo strany SaS. "Pán Sulík by mal zvážiť svoje zotrvanie v parlamente," povedal Matúš Šutaj Eštok, poslanec strany Hlas-SD a minister vnútra. "Pán Sulík si za to musí niesť zodpovednosť," ozrejmil poslanec Smeru-SD Ján Richter. Vecou sa zaoberá aj polícia, druhou vecou je vyvodenie osobnej zodpovednosti ľudí, ktorí mali EXPO na starosti.

"Ak je škoda jeden milión, určite tú škodu nevie zaplatiť, viete im ju zosobniť vo výške troch až piatich platov," avizoval predseda Najvyššieho kontrolného úradu. "Čakám, že Sulík sa buchne po vrecku a zaplatí škodu z vlastného," dodal Matovič. Richard Sulík tiež povedal, že bližšie sa k celej kauze vyjadrí až začiatkom budúceho týždňa, keď si naštuduje celý spis Najvyššieho kontrolného úradu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy