Polojasno
17°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Podľa strategického dokumentu cestovného ruchu majú preferovať vlastné víno. Vinice ale nemajú
Zdielať na

Podľa strategického dokumentu cestovného ruchu majú preferovať vlastné víno. Vinice ale nemajú

SENICA / Poslanci Trnavského samosprávneho kraja schválili dokument, ktorý by mal slúžiť na prípravu rôznych projektov na rozvoj cestovného ruchu na roky 2023 až 2027. Mesto Senica sa však oň veľmi opierať nemôže. Sú tam totiž také informácie, ktoré sú pre obyvateľov mesta veľkým prekvapením. Seničania sa podľa dokumentu môžu pýšiť napríklad vlastným vínom, pričom žiadne vinice nemajú.

"Na zastupiteľstve som upozornil na to, že je tam zjavne veľa chýb, ktoré v podstate spochybňujú to, či je správne vypracovaný, či je dobrý," uviedol Martin Džačovský, primátor Senice. Primátor Senice sa dozvedel, čím by sa v meste mál pýšiť. Nepočuli o tom však ani pamätníci. "V dokumente je písané o senickom víne ako tradičnom víne z miestnych viníc a my žiadne vinice nemáme, alebo o senickej okruhlici ako o tradičnom krehkom pečive a my také pečivo vôbec nemáme," priblížil Džačovský.

Podľa primátora by mal dokument slúžiť na to, aby sa mohli oň opierať pri príprave projektov. "My sa nevieme na naše regionálne produkty odvolať, pretože sú to produkty, ktoré reálne neexistujú," vysvetlil primátor.

Ľudia v uliciach mesta o týchto o tradičných senických produktoch nepočuli. Nevie o tom, ani človek, ktorý zastupuje cestovný ruch na celom Záhorí. "Tie tri veci, ktoré sa tam objavili - vinohrad, okruhlica a obraz, to naozaj neviem odkiaľ majú. To som naozaj videl prvýkrát v živote," uviedol Martin Lidaj, riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Záhorie. 

Podľa zástupcov Krajskej organizácie cestovného ruchu v Trnave je stratégia rozvoja úplne v poriadku. "Dokument je dobrý a funkčný a je taký základný," informovala Agáta Mikulová, výkonná riaditeľka KOCR Trnavského kraja. Zaujímali sme sa, ako sa tam mohli dostať informácie, o ktorých v Senici nikto nepočul. "Alebo sa používali starodávne a automaticky sa preklopili do tejto stratégie," priblížila Mikulová. Dokument stál takmer 35 tisíc eur a poslanci trnavského kraja ho schválili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy