Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Čo sa deti učia o Nežnej revolúcii? V učebniciach chýbajú kľúčové informácie
Zdielať na

Čo sa deti učia o Nežnej revolúcii? V učebniciach chýbajú kľúčové informácie

BRATISLAVA / Málo priestoru, nízky záujem žiakov a nedostatočné osnovy. Takto učitelia opisujú vyučovanie nežnej revolúcie na školách. Štát toho zadáva málo a ak aj pedagógovia prinesú niečo navyše, robia to na úkor vlastného voľného času. V učebniciach navyše chýbajú informácie, ktoré sú pre pochopenie novembrového prevratu kľúčové.

Jana Vargová učí dejepis na prestížnom košickom osemročnom gymnáziu. Nežnú revolúciu tak preberá s deviatakmi základnej a tretiakmi strednej školy, v tomto slovníku kvartánmi a septimánmi. V oboch prípadoch má na tému jednu až dve vyučovacie hodiny. Teda – je celkom možné, že maturant za trinásť rokov počúva o revolučnom novembri približne 90 minút. Študentov navyše podľa jej skúseností tieto udalosti príliš netrápia.

"Tým, že sa tieto témy vyučujú až na konci školského roka, tak väčšinou je už to obdobie také zrýchlené a toho času tam nie je veľa. Ich záujem o tieto témy je pomerne vlažný," informovala Jana Vargová, učiteľka na gymnáziu v Košiciach. Dejepisárka tvrdí, že v osnovách predmetu je toho veľmi málo. Napríklad sa nedozviete, prečo vlastne vysokoškoláci vyšli do ulíc.

"Ten 17. november 1989, to stretávanie sa, bolo pri príležitosti dňa študentstva," avizoval Martin Posch, historik. Smrť Jana Opletala, protinacistické študentské protesty v Prahe a zatvorenie českých univerzít až do konca druhej svetovej vojny presne 60 rokov predtým ale v učebniciach nenájdete. "Čo sa týka tých učebníc, tam si treba uvedomiť, že v priebehu pár hodín treba prebrať celé 20. storočie," dodal Posch.

Ministerstvo školstva tvrdí, že pedagógom iba dáva istý návod, akési hranice. To, ako si všetko pripravia a odprezentujú, necháva na nich. "Kľúčoví sú učitelia a učiteľky, ktorí pripravujú a vedú vyučovacie hodiny. Štátny vzdelávací program im určuje rámce, čo je dôležité, aby ich žiaci porozumeli téme a získali spôsobilosti," uviedla hovorkyňa ministerstva školstva Dagmara Al-Khaldi Mičeková. No istú pomoc by určite ocenili. Okolo výročia revolúcie školy organizujú rôzne prednášky či workshopy, ktorými chcú študentov zaujať. Všetko je ale iba na dobrej vôli a hlavne voľnom čase učiteľov. Jana Vargová tak ukazuje na spôsob výučby, ktorý nestojí vôbec nič, no deti si z neho zoberú azda najviac. "Majú rodičov, ktorí to zažili, rovnako aj starých rodičov, a asi by sa o týchto témach mali baviť aj doma," povedala dejepisárka Vargová. "Nie je to len o študentoch, nie je to len o vzdelávacom systéme, je to aj o záujme širšej spoločnosti o naše vlastné dejiny, pretože dejiny Československa sú našimi dejinami," komentoval historik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy