Jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Tretí blok atómovej elektrárne Mochovce je v bežnej prevádzke. Ide na sto percent
Zdielať na

Tretí blok atómovej elektrárne Mochovce je v bežnej prevádzke. Ide na sto percent

MOCHOVCE / Tretí blok atómovej elektrárne v Mochovciach má už uzatvorenú fázu spúšťania a je na 100 % výkone. Oficiálne sa v pondelok 6. novembra dostal do ostrej prevádzky. Práve tento tretí blok prispel k tomu, že v domácnostiach máme elektrinu za nižšiu cenu. Pomohol aj elektrárňam, ktoré by sa vďaka predanej elektrine mali dostať do historicky najlepšieho hospodárskeho výsledku.

Ešte v roku 2008 spustili prvé výkopové práce na dostavbe 3 a 4 bloku atómovej elektrárne Mochovce, stalo sa tak 21 rokov po pôvodnom zámere. Takpovediac, na zelenej lúke začali pracovať ťažké stroje. Ubehlo 15 rokov a tretí blok je konečne v 100 percentnej prevádzke.

"144 hodinovým preukázným chodom sme 14. októbra 2023 ukončili spúšťanie jadrovej elektrárne Mochovce 3." informuje generálny riaditeľ Slovenských elektrární Branislav Strýček. Už po čiastočnom spustení 3 bloku bola z neho do siete dodávaná elektrina aj pre naše domácnosti.

"Nám umožnilo dodať od februára tohto roku dodať už 1,3 TWh do siete Slovenskej republiky," hovorí Strýček. "Môžu domácnosti a vybraní zraniteľní odberatelia elektrickej energie, využívať cenovú hladinu na úrovni 61 eur MWh," tvrdí ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD).

Dostavba sa výrazne predražila a stála 6 miliard eur. Teraz to však vyzerá, vďaka predanej elektrine na 3 roky dopredu, na najlepší hospodársky výsledok v histórii spoločnosti. "Veľkú časť záväzkov, ktoré sme vytvorili koncom minulého roka a začiatkom tohto, sme už do značnej miery splatili," uviedol Strýček.

Podľa šéfa medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu patria Mochovce k najzaujímavejším elektrárňam v celej Európe."Pretože produkujeme tu spoľahlivú a čistú energiu pre Slovensko, aj celú Európu," hovorí generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi.

Spolu s ministerkou hospodárstva si bol riaditeľ agentúry pre atómovú energiu pozrieť priamo v elektrárňach komerčnú prevádzku tretieho bloku. "Musím povedať, keď do prevádzky vstúpi aj 4 blok, táto krajina bude bez emisií CO2," tvrdí Grossi.

​Ak sa nič mimoriadne neudeje prvé palivo do 4 bloku by mohli navážať v prvom kvartály v roku 2025. "Slovensko sa stane absolútne sebestačné, čo sa týka výroby, aj spotreby elektrickej energie," hovorí Saková. 

Súvisiace články