Skoro jasno
21°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Niektoré Slovenky budú kvôli pôrodu cestovať. Zatvoria im kľúčovú pôrodnicu
Zdielať na

Niektoré Slovenky budú kvôli pôrodu cestovať. Zatvoria im kľúčovú pôrodnicu

ŽIAR NAD HRONOM / Rodičky na strednom Slovensku zrejme prídu o svoju pôrodnicu. Nemocnica v Žiari nad Hronom ohlásila pozastavenie činnosti pôrodnice od polovice decembra. Dôvodom má byť nedostatok lekárov na oddelení. Primátori miest v okolí to vnímajú ako veľké riziko pre celú spádovú oblasť.

Pôrodnica fungovala v Žiari nad Hronom 60 rokov, no v polovici decembra končí. Pre rodičky z Kremnice, Novej Bane, Žarnovice či Banskej Štiavnice je žiarska pôrodnica prvou voľbou. "Pôrod nie je niečo, čo sa dá naplánovať v podelok ráno na ôsmu," uviedol primátor Kremnice Martin Novodomec.

Prevádzkovateľ nemocnice rozhodol o dočasnom pozastavení činnosti predbežne na dobu troch mesiacov. Dôvodom je nedostatok pôrodníkov. Odišli hneď 4 lekári. "Nemocnica kapacitne nevie pokryť riadnu 24-hodinovú prevádzku a najmä ústavnú pohotovostnú službu bez toho, aby slúžiacich lekárov a rodičky nevystavovali riziku zlyhania z dôvodu preťaženia," vysvetlila Jarmila Ševčíková, zástupkyňa hovorcu Agel.

​Rodičky tak za pôrodmi budú musieť cestovať oveľa ďalej do Zvolena, Banskej Bystrice či Levíc. Majú preto obavy, či to stihnú, najmä pokiaľ budú cestovať z oblasti s horšou dopravnou dostupnosťou. "Zatvorenie pôrodnice v Žiare nad Hronom je z môjho pohľadu neadekvátne," tvrdí Nadežda Babiaková, primátorka Banskej Štiavnice. 

Primátori miest dotknutých okresov sa nechcú vzdať. Aktívne sa chcú zapojiť do hľadania nových lekárov. "Zdravotníctvo nemôže to byť len o číslach, ale hlavne o pacientoch a o dostupnej zdravotnej starostlivosti," dodal Peter Antal, primátor Žiaru nad Hronom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy