Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ľudia ich brali ako atrakciu a kŕmili ich. Premnožili sa a problém musia riešiť poľovníci
Zdielať na

Ľudia ich brali ako atrakciu a kŕmili ich. Premnožili sa a problém musia riešiť poľovníci

PIEŠŤANY / Na niektorých slovenských tokoch sa premnožili nutrie riečne. Ide o nepôvodný druh, ktorý sa z umelých chovov dostal do voľnej prírody. Vyskytujú sa aj v Piešťanoch na mŕtvom ramene Váhu a v potoku Dubová. Mnohí ľudia sa z nich tešia, odborníci však varujú, že tieto zvieratá do našej prírody nepatria.

V Piešťanoch pri toku Váh sa začali vyskytovať nutrie, preto osadili nové tabule. Ľudia ich brali ako atrakciu a mnohí ich prikrmovali rôznou potravou.

"Rozmnožilo sa to, ľudia s deťmi to chodia kŕmiť ako do zoologickej záhrady," povedal obyvateľ Piešťan pán Richard. "Som počula, že to prenáša rôzne choroby a bolo zakázané ich kŕmiť," uviedla pani Viera z Piešťan.

Ministerstvo životného prostredia apeluje na ľudí, aby ich neprikrmovali. "Nutrie je zakázané držať, rozmnožovať a predovšetkým vypúšťať do voľnej prírody," informoval hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák. Nutrie sú invázny druh, preto ich poľovníci začali odchytávať.

"Určite ich tu bolo minimálne 30, starých, mladých," dodala pani Viera. Tok patrí pod Slovenský vodohospodársky podnik, problém riešili s odborníkmi. "V zmysle rozhodnutia okresného úradu na mimoriadny lov nutrií v Piešťanoch bola poverená poľovnícka spoločnosť Striebornica," avizoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bosák. Keďže ide o intravilán, kde sa nesmie používať zbraň, odchytávali ich do živolovných pascí.

"Doteraz bolo v katastrálnom území Piešťany odlovených 72 kusov a najťažšia nutria mala 14 kíl," dodal Marián Bosák. "Na Slovensku aj vzhľadom na otepľovanie klímy sa mu darí veľmi dobre tomuto druhu zvieraťa, a v podstate obsadil väčšinu vodných tokov, ktoré sú v juhozápadnej časti Slovenska," vyjadril sa hovorca Slovenskej poľovníckej komory Alojz Kaššák.

Nutrie si v brehoch robia nory a preto ich narúšajú. "Podmývajú, a preto sa to ničí," povedala pani Viera. "Predstavujú veľké riziko pre ten to pôvodný ekosystém, pre ten biotop kde sa usadia. Nemajú prirodzeného predátora a ohrozujú pôvodné druhy," opísal Tomáš Ferenčák. Do voľnej prírody sa dostali z domácich chovov. Niekedy ich chovali na kožušinu a mäso.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy