Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Tieto dve ochorenia sú najčastejšími príčinami úmrtí. Poznáte ich príznaky?
Zdielať na

Tieto dve ochorenia sú najčastejšími príčinami úmrtí. Poznáte ich príznaky?

BRATISLAVA / Cievna mozgová príhoda je tretia najčastejšia príčina úmrtia. Aby sme mohli pomôcť, potrebujeme poznať príznaky. Porážka je na druhom mieste v rebríčku chorôb, ktoré môžu mať trvalé následky a ľudia sa tak stávajú závislí od svojho okolia. Odborníci preto vychovávajú malých záchranárov.

Na Slovensku máme už vďaka projektu Fast Heroes cez 30-tisíc školákov, ktorí dokážu rozpoznať príznaky cievnej mozgovej príhody. "Vieme, že toto povedomie sa potom šíri aj v rodinách. Môžem spomenúť Ninku Ivančíkovú, ktorá naučila príznaky svoju babku. Keď dostal jej starký CMP tak sa dostal vďaka tomu do nemocnice včas a bola ocenená," uviedla Ľubica Fidesová, ambasádorka Fast Heroes. 


Najdôležitejšiu úlohu zohráva čas

Preto je mimoriadne dôležité vedieť rozpoznať príznaky. Medzi ne patria napríklad poklesnutá či necitlivá tvár. Pokrivený úsmev, slabosť v rukách a ich ťažké držanie. "Pacient máva často problém s rozprávaním. Či už nezrozumiteľne rozpráva, alebo nerozpráva vôbec," vysvetlila neurologička Martina Chovancová. Je potrebné zavolať na číslo záchrannej služby čo najrýchlejšie. Operátor podá dieťaťu potrebné inštrukcie a na miesto vyšle sanitku. "Je tam čas štyri a pol hodiny, aby sa podala správna liečba. Ak rozpoznám tieto príznaky, nie je čas čakať. Treba konať," vysvetlil Ján Gembický z KR OP ZZ. "Jednoznačne najdôležitejšie bolo to, že moji blízki vedeli identifikovať príznaky CMP," dodal Richard Fides, muž po porážke.

Ak sa pacient stihne dostať do nemocnice rýchlo, lekári mu vedia ešte pomôcť. "Častokrát odchádzajú ako zdraví ľudia, zvrátime im tie príznaky," dodala neurologička. Cievna mozgová príhoda najčastejšie postihuje ľudí nad 65 rokov. Aktuálne sa však veková hranica znižuje a lekári zachraňujú aj čoraz viac mladších ľudí okolo 40 rokov. Už dávno teda neplatí, že porážka postihuje len starších ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy